14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile societatilor scoase la privatizare vor fi inghetate

Datoriile societatilor scoase la privatizare vor fi inghetate

Datoriile la bugetul de stat ale societatilor comerciale care vor fi privatizate in cursul acestui an vor fi inghetate la data de referinta 31 decembrie 2001, urmind ca societatile datoare sa plateasca doar restantele nete aferente anului 2002 si eventualele penalitati, a declarat ieri ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu. Potrivit lui Musetescu, facilitatile privind stergerea sau esalonarea datoriilor acumulate pina la sfirsitul anului trecut vor fi acordate doar in momentul transferului de proprietate, atunci cind contractul de vinzare a societatii respective va fi semnat si pretul platit. De asemenea, Autoritatea pentru Privatizare va stabili o grila de evaluare a societatilor care urmeaza sa fie vindute, bazata pe sase-opt parametri, cu punctaj descrescator, care sa cuprinda informatii despre gradul de indatorare, capitalul social, evaluarea patrimoniului si elemente din bilantul contabil al companiei respective. „Prin aceasta masura vom face cunoscut tuturor investitorilor cu cit va fi redusa datoria unei societati si care e valoarea penalitatilor, astfel incit sa nu mai existe dubii asupra procedurilor de stergere a datoriilor si sa asiguram un tratament egal pentru toti cei care participa la o licitatie“, a adaugat Musetescu. Valoarea datoriilor catre bugetul de stat a celor 60 de societati comerciale pe care Autoritatea intentioneaza sa le vinda in acest an este de 840 de milioane de dolari. Musetescu a anuntat ca si datoriile la bugetele locale ale societatilor respective vor fi anulate.

Ministrul autoritatii pentru privatizare a mai spus ca, in cazul datoriilor fata de furnizorii de energie, acestea nu vor fi anulate, ci doar reesalonate. „Vom impune furnizorilor de utilitati ca dupa lansarea anuntului de privatizare societatile scoase la vinzare sa plateasca doar datoria curenta, fara penalitati, iar la data transferului de proprietate sa se faca o esalonare a datoriilor istorice“, a precizat Musetescu. In plus, aceiasi furnizori vor fi obligati, in termen de 90 de zile de la incheierea transferului de proprietate, sa semneze cu noul proprietar contractul de reesalonare a datoriilor. O alta masura pe care Autoritatea a prevazut-o in ordonanta privind accelerarea privatizarii este instituirea administrarii speciale la societatile care vor fi scoase la privatizare, cu cel putin doua luni inainte de lansarea anuntului de vinzare. „Dorinta noastra este de a supraveghea societatile respective inainte de semnarea contractului. Conducatorii firmelor vor actiona pe baza unui mandat special, iar schimbarea unui manager se va face in 24 de ore, fara a mai fi necesara convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor“, a mai spus Musetescu. Pe linga faptul ca Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea obiectii in legatura cu prevederile ordonantei, Musetescu a mentionat ca dificultatile legate de noul act normativ ar putea aparea din partea Ministerului Justitiei, care trebuie sa analizeze daca scurtarea termenelor de judecare a cazurilor care tin de procesul de privatizare este „rezonabila“.

Autoritatea a cerut, de exemplu, ca termenul de prescriptie pentru introducerea unei cereri prin care se ataca o operatiune sau un act prevazut in legislatia privatizarii sa fie redus de la trei luni la o luna. Proiectul ordonantei de urgenta privind accelerarea privatizarii, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului, va fi finalizat in cursul saptaminii viitoare, urmind sa intre in dezbaterea camerelor legislative peste circa doua saptamini, a mai spus Musetescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS