7.2 C
Craiova
miercuri, 14 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Tehnologie Mobile Nou regulament privind roamingul, în beneficiul persoanelor care călătoresc în UE

Nou regulament privind roamingul, în beneficiul persoanelor care călătoresc în UE

Comisia Europeană a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura că persoanele care călătoresc în ţările UE continuă să beneficieze de acesta fără costuri suplimentare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Într-un moment în care călătoriile neesenţiale sunt descurajate, aceasta este o acţiune importantă pentru pregătirea unui viitor mai bun.

Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmează să expire în 2022, pentru încă 10 ani. Acesta va asigura, de asemenea, servicii de roaming îmbunătăţite pentru persoanele care călătoresc. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul ca atunci când se află în străinătate să beneficieze de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua mobilă ca în ţara lor, dacă sunt disponibile reţele echivalente.

Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces eficient la serviciile de urgenţă, inclusiv prin sporirea gradului de informare în legătură cu modalităţile alternative de acces pentru persoanele cu handicap şi vor îmbunătăţi cunoştinţele consumatorilor cu privire la posibilele costuri generate de utilizarea în roaming a serviciilor cu valoare adăugată.

Aproape 170 de milioane de cetăţeni beneficiază de roaming gratuit

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, jumătate dintre europenii care deţin un telefon mobil au călătorit în altă ţară din UE în ultimii doi ani. Datorită actualului Regulament privind roamingul, tarifele de roaming ale UE au fost eliminate la 15 iunie 2017 şi, de atunci, aproape 170 de milioane de cetăţeni beneficiază de roaming gratuit şi pot rămâne conectaţi când călătoresc în cadrul pieţei unice.

Utilizarea serviciilor de date în roaming a crescut de 17 ori în vara anului 2019, comparativ cu vara dinaintea eliminării suprataxelor de roaming (vara anului 2016).

Creşterea rapidă şi masivă a traficului în roaming începând din iunie 2017 arată că eliminarea tarifelor de roaming a permis valorificarea cererii latente de servicii mobile a consumatorilor care călătoresc în cele 27 de state membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Normele actuale expiră la 30 iunie 2022, iar condiţiile de pe piaţa telecomunicaţiilor mobile nu sunt încă favorabile unor servicii sustenabile de roaming la preţurile de pe piaţa naţională pentru toate întreprinderile şi clienţii care călătoresc în UE. Prin urmare, este important ca normele să fie prelungite.

Calitatea serviiciilor la fel ca-n țara de baștină

Conform celor mai recente date Eurobarometru, când au călătorit în altă ţară din UE, 33% dintre cetăţeni declară că au avut o viteză mai scăzută a internetului mobil decât în ţara lor de domiciliu, iar 28% că standardul de reţea era mai redus decât în ţara lor de origine (de exemplu 3G în loc de 4G).

Noile norme propuse miercuri au scopul de a garanta că persoanele care călătoresc şi întreprinderile beneficiază de aceeaşi calitate a serviciilor ca în ţara lor de origine. Aceasta înseamnă că, dacă abonamentul lor include viteze 4G şi, din ce în ce mai frecvent, 5G, consumatorii nu ar trebui să aibă viteze mai scăzute în roaming, atunci când aceste reţele sunt disponibile.

În ceea ce priveşte serviciile 5G, consumatorii vor trebui să fie informaţi că pot utiliza anumite aplicaţii şi servicii în roaming. În plus, operatorii din ţara vizitată ar trebui să ofere acces la toate tehnologiile şi generaţiile de reţea, în urma unei cereri rezonabile de acces cu ridicata pentru servicii de roaming.

Propunerea de regulament urmăreşte să garanteze că atunci când clienţii utilizează servicii de roaming, aceştia au acces la serviciile de urgenţă şi beneficiază de transmiterea informaţiei de localizare a apelantului în mod neîntrerupt şi gratuit, inclusiv prin alte mijloace decât apelurile vocale, de exemplu SMS-uri sau aplicaţii pentru situaţii de urgenţă. În plus, persoanele care călătoresc ar trebui informate cu privire la modalităţile de contactare a serviciilor de urgenţă, inclusiv cele destinate persoanelor cu handicap, în ţara UE pe care o vizitează.

Reduceri suplimentare ale tarifelor de roaming cu ridicata

Pe durata roamingului, persoanele care călătoresc ar trebui să aibă posibilitatea de a apela cu încredere numerele de acces la servicii cu valoare adăugată, cum ar fi serviciile de asistenţă tehnică, serviciile de suport pentru clienţi ale companiilor aeriene sau ale companiilor de asigurări sau chiar numerele de telefon gratuite, care pot genera tarife neaşteptate în roaming. Noile norme privind roamingul impun ca operatorii să le furnizeze consumatorilor suficiente informaţii cu privire la eventualele costuri suplimentare generate de utilizarea în roaming a serviciilor cu valoare adăugată.

Noile norme vor asigura faptul că serviciile gratuite de roaming şi avantajele sporite pentru consumatori sunt sustenabile din punctul de vedere al operatorilor. Normele prevăd reduceri suplimentare ale tarifelor de roaming cu ridicata, mai exact tarifele pe care operatorii le percep reciproc pentru utilizarea reţelei lor atunci când clienţii călătoresc în străinătate. Plafoanele tarifare între operatori sunt stabilite la un nivel care să le permită operatorilor să recupereze costul furnizării serviciilor de roaming. În acelaşi timp, acestea menţin stimulentele pentru investiţii în reţele şi evită denaturarea concurenţei pe pieţele naţionale ale ţărilor vizitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Peste 500 de milioane de date personale ale utilizatorilor...

Fără vreo restricţie, ori preţ de achiziţie, informaţiile personale ale unui număr de peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost, pur şi...

Serviciile de streaming video au depăşit 1 miliard de...

Anul trecut, pentru prima oară, serviciile de streaming video au depăşit, la nivel global, 1 miliard de abonaţi. Un raport oficial MPAA (Motion Picture Association)...

Platformă Instagram pentru copiii sub 13 ani, creată de...

Instagram, platforma social media deținută de Facebook, intenționează să dezvolte o versiune a aplicației sale destinată copiilor sub 13 ani, relatează Business Insider. „Am identificat activitățile...

Facebook va introduce noi reguli pentru cei care încalcă...

Facebook va începe să anunţe abonaţii atunci când vor intra într-un grup care încalcă Standardele Comunităţii, astfel încât să poată lua o decizie informată...

WhatsApp lansează apelurile audio şi video pentru desktop

După un preview limitat, iniţiat în decembrie, toţi utilizatorii WhatsApp pot acum să realizeze apeluri audio şi video din cadrul versiunii de desktop a...

Nintendo va lansa o consolă de jocuri Switch cu...

Nintendo va lansa în acest an o nouă variantă a consolei Switch care va avea ecran de 7 inci, cu tehnologia OLED, în timp...