25.2 C
Craiova
marți, 7 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Europa vrea „suveranitate digitală” față de companiile tech din SUA

Europa vrea „suveranitate digitală” față de companiile tech din SUA

Mai multe state din Europa consideră că depind prea mult de companiile tech din Statele Unite, așa că își doresc o „suveranitate digitală” de acestea, scrie Playtech.ro.

Șase din cele mai mari zece companii de tehnologie din lume sunt americane și nu există nicio firmă europeană printre acea listă. În acest context, mai mulți lideri din Uniunea Europeană își exprimă îngrijorarea cu privire la o prea mare dependență a cetățenilor europeni de companii străine.

În primul rând, aceșta sunt preocupați de datele cetățenilor Uniunii Europene. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a spus săptămâna trecută că multe companii europene au dat mai departe date către firme din Statele Unite. În consecință, Europa ar trebui să încerce o „suveranitate digitală” prin dezvoltarea propriilor platforme de date. Astfel, ar reduce dependența de companii mari precum Google și Microsoft, pentru serviciile lor de cloud.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a exprimat griji similare. „În zece ani, nimeni nu va putea garanta soliditatea tehnologică a sistemelor tale informatice, nimeni nu va putea garanta cine prelucrează datele și cum, ale cetățenilor sau companiilor”, a declarat acesta.

O suveranitate digitală se bazează pe ideea că utilizatorii, cetățeni sau companii, au control asupra datelor lor. 94% dintre datele celor din vest sunt stocate în Statele Unite, spune Andrea Renda, din cadrul Centrului pentru Studii de Politică Europeană.

Ce ar însemna o suveranitate digitală în Europa

În loc să încerce să construiască noi giganți tehnologici, Europa ar trebui să lucreze la reglementări și investiții pentru a minimiza dependența de tehnologia non-europeană, e dde părere Renda.

Uniunea Europeană a făcut primii pași în ceea ce privește reglementarea tehnologiei. Primul a fost legea GDPR.

Cu toate acestea, unii analiști susțin că Europa trebuie să facă mai mult, dacă își dorește acea „suvernitate digitală”.

„Nu este vorba de excluderea jucătorilor străini din SUA sau China, ci mai degrabă de a ne asigura că există alternative europene, ceea ce nu se întâmplă cu adevărat acum”, spune Dexter Thillien, analist senior în cadrul Fintech Solutions.

„Există planuri concrete de extindere la nivelul UE, dar contururile sunt încă necunoscute”, spune Renda. „Pariul meu este că, pentru infrastructurile de informații critice, operatorii de cloud europeni vor primi prioritate sau exclusivitate în următoarele luni”, adaugă acesta.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

99 de români, confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus...

Ministerul Afacerilor Externe precizează marţi că, în...

ȘTIRI GdS

99 de români, confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus...

Ministerul Afacerilor Externe precizează marţi că, în urma demersurilor susţinute ale Ambasadei României la Viena, autorităţile austriece au informat că 99 de...
00:04:02

Descoperire înfiorătoare: Containere maritime transformate în celule și o...

Poliția olandeză a descoperit în cadrul unei operațiuni mai multe containere maritime care fuseseră transformate în celule improvizate, precum și o cameră...

FRF a anunţat datele și condițiile pentru disputarea barajelor...

Comitetul de Urgență FRF a aprobat astăzi calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele care vor contribui la configurarea componenței...

Imaginile cu scandalul provocat de cei doi deputați PSD...

Cei doi deputați PSD - Adrian Solomon şi Irinel Stativă - care au refuzat să poarte mască într-un fast-food din sectorul 3...

„U“ Craiova – FCSB / Gigi Becali a făcut...

În timp ce la Universitatea Craiova este linişte totală şi se lucrează în tihnă, la FCSB scandalul e în toi înaintea confruntării...

Românca depistată cu COVID-19 în Creta s-a plimbat 3...

Românca depistată cu noul coronavirus la sosirea în Creta s-a plimbat liberă 72 de ore pe insulă până când a fost băgată în...