16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieIT&CVLC Media Player, atacat de viruși cu scor de 9,8

VLC Media Player, atacat de viruși cu scor de 9,8

În VLC Media Player a fost găsit un malware cu un scor de 9,8. Asta înseamnă că posibili atacatori care ar putea beneficia de pe urma ei pentru a executa instrucţiuni fără acordul utilizatorului pe computerul lui, conform go4it.ro

Agenţia de securitate germană CERT-Bund a descoperit o vulnerabilitate critică în player-ul video VLC. Problema a fost depistată în versiunile de Windows, Linux şi Unix, iar numărul de utilizatori vulnerabili este foarte mare.

VLC este un proiect open source şi totodată cel mai popular player video de acest gen din lume. Astfel, rezolvarea problemei pe care CERT-Bund a numit-o „CVE-2019-13615” este foarte urgentă, întrucât aceasta a fost recunoscută public de către VideoLAN Project, entitatea care dezvoltă player-ul. Cu siguranţă vor începe să apară şi clipuri video care să încerce să „infecteze” anumite sisteme.

Semn de alarmă dacă fișierele se modifică singure

Este de ajuns ca un fişier video să fie modificat într-un anume fel, pentru a deveni extrem de periculos. Acesta poate conţine un cod care ar putea rula fără ca utilizatorul să ştie. Astfel, pot fi furate date iar computerul poate fi controlat de la distanţă. Având în vedere cât de răspândit este VLC, toţi utilizatorii sunt în pericol, în special dacă descarcă fişiere video de pe e-mail sau de pe diverse site-uri mai mult sau mai puţin legale.

Potrivit lui CERT-Bund, defectul permite execuția codului la distanță (RCE). Dacă fișierele sunt dezvăluite și perturbă serviciul, înseamnă că utilizatorii ar putea vedea dispozitive deturnate și făcute pentru a rula un cod malware.

VLC Media Player: Remedii pentru 33 de viruși

Momentan nimeni nu a folosit această vulnerabilitate pentru un atac, sau cel puţin nu a fost depistată nicio astfel de instanţă. Totuşi, VideoLAN Project a anunţat că lucrează deja la o actualizare pentru player-ul video şi că aceasta este deja gata în proporţie de 60%.

Luna trecută, VideoLAN a lansat cea mai mare actualizare de securitate unică pentru VLC Media Player în istoria programului. Actualizarea a inclus remedii pentru 33 de viruși, dintre care două au fost marcate critice, 21 medii și 10 scăzute.

VLC Media Player: Se recomandă dezinstalarea programului, până când se va actualiza

Cea mai bună metodă de protecţie în acest moment este dezinstalarea VLC de pe computerele care rulează Windows, Linux sau Unix (macOS nu este afectat) şi utilizarea unei alternative până când apare patch-ul de la VideoLAN. Alternativ, încercaţi să nu redaţi clipuri video din surse necunoscute.

Alternative recomandate de instalat, până când se va va rezolva problema

Metoda de dezinstalare a aplicației aduce multe nemulțumiri din partea utilizatorilor. Până când actualizarea VLC se va face, se recomandă utilizarea versiunilor sistemelor de operare sau alte programe instalate în siguranță. Cele mai bune programe recomandate sunt: RealPlayer, KMPlayer, UMPlayer, DivX, BS.Player, GOM Player, MPlayerX (alternativă superioară VLC), Movist ( pentru MAC) QuickTime Player (pentru MAC), Playerul iMedia ( iOS), MX Player (Android), GPlayer (Android).

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS