12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăTehnologiePrimul test hyperloop cu pasageri. Capsula poate atinge peste 1.000 km/h

Primul test hyperloop cu pasageri. Capsula poate atinge peste 1.000 km/h

-

Doi oameni de la compania Virgin au testat în Las Vegas o capsulă a sistemului Hyperloop care promite viteze de multe sute de km/h prin tunele speciale. Din motive de siguranță capsula a atins doar 170 km/h, însă când tehnologia va fi complet sigură ar putea atinge și peste 800 km/h. În același tunel de test, capsulele fără oameni la bord au atins 387 km/h, dar pentru viteze mai mari cu un echipaj de test este nevoie de investiții mari.

Capsula de pasageri, propulsată electromagnetic printr-un tub cu vacuum, ar putea atinge viteze de până la 1.080 km/h, putandu-se călători de la Dubai la Abu Dhabi în doar 12 minute.

Ideea sistemului Hyperloop este că pasagerii se pot deplasa în capsule metalice care circulă cu viteze foarte mari prin niște tuburi din oțel în care presiunea este redusă.

Sunt mai multe proiecte pentru transportul ultra-rapid Hyperloop, însă există o mulțime de îndoieli legate mai ales de costul construirii acestor sisteme uriașe. În plus, sistemele de siguranță vor fi esențiale fiindcă la viteze atât de mari orice defecțiune poate duce la moartea celor aflați în capsulă.

Cei de la Virgin Hyperloop spun că este un moment istoric faptul că doi oameni au putut experimenta rularea prin tubul special de test din Las Vegas într-o capsulă de două locuri ce a atins 170 km/h.

Viteza nu a fost mai mare din motive de siguranță, dar și fiindcă tunelul de test are doar 500 metri lungime și deci nu este suficientă distanță pentru viteze uriașe. Dacă viteza ar fi fost mai mare, cei doi pasageri de test ar fi simțit efectele la frânare.

Cei de la Virgin vor să construiască un tunel de test de 10 km în West Virginia, dar au nevoie de 500 milioane dolari și nu au încă toți banii. Virgin Hyperloop spune că va obține certificările pentru acest mod de transport în 2025 sau 2026, iar până în 2030 ar putea fi dat în folosință primul traseu pentru pasageri.

Capsulele pentru pasageri vor putea transporta 25-30 de oameni, astfel că într-o oră ar putea călători câteva mii de persoane, volumele mari putând grăbi momentul din care sistemul începe să aducă profit. Capsula de test a fost mult mai mică decât cele care vor fi folosite peste un deceniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un șofer a murit după ce s-a răsturnat cu...

O cisternă cu etanol înmatriculată în Republica Moldova s-a...

ȘTIRI GdS