21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieUn centru de cercetare a obținut primele imagini de 3.200 de megapixeli

Un centru de cercetare a obținut primele imagini de 3.200 de megapixeli

-

Cercetătorii de la SLAC National Accelerator Laboratory din cadrul Departamentului pentru Energie din Statele Unite au anunţat marţi că au captat primele fotografii digitale de 3.200 megapixeli, cele mai mari realizate vreodată într-o imagine singulară, în timpul unei etape ce a vizat testarea planului focal al unei camere foto care se află în faza de asamblare, informează agenţia Xinhua.

Planul focal complet al camerei are o lăţime de aproximativ 61 de centimetri şi conţine 189 de senzori individuali – dispozitive cu cuplaj de sarcină. Fiecare dintre aceşti senzori poate capta o imagine de 16 megapixeli, potrivit unui comunicat.


Foto: (c) Greg Stewart/SLAC National Accelerator Laboratory


Imaginile sunt atât de mari încât ar fi nevoie de 378 de ecrane 4K de înaltă definiţie pentru a afişa una dintre ele la dimensiune completă. Rezoluţia este atât de mare, încât o minge de golf ar putea fi observată de la o distanţă de aproximativ 24 de kilometri.

Senzorii de imagine vor putea detecta obiecte de 100 de milioane de ori mai greu de observat decât cele vizibile cu ochiul liber – o sensibilitate ce ar permite unei persoane să vadă o lumânare de la mii de kilometri distanţă, a indicat SLAC National Accelerator Laboratory.


După ce va fi asamblată cu succes, camera va fi instalată la Observatorul Rubin din Chile.

Camera va produce imagini panoramice complete cu cerul austral, colectând imagini cu aproximativ 20 de miliarde de galaxii în următorii zece ani.


Foto: (c) Jacqueline Orrell/SLAC National Accelerator Laboratory


Datele obţinute vor fi introduse în programul Legacy Survey of Space and Time (LSST) al Observatorului Rubin de cercetare a cerului din emisfera sudică.

În următoarele luni, oamenii de ştiinţă vor introduce criostatul cu planul focal în corpul camerei şi vor adăuga cel mai mare obiectiv optic din lume, un obturator şi un sistem de filtre, care vor permite studierea cerului nocturn în diferite culori.

”Până la jumătatea anului 2021, camera, de dimensiunea unui SUV, va fi pregătită pentru testele finale înainte de a-şi începe călătoria către Chile”, a precizat SLAC National Accelerator Laboratory. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – Rapid | Maximii mizează pe victoria...

Universitatea Craiova şi Rapid Bucureşti se întâlnesc sâmbătă, de...

ȘTIRI GdS