17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieMicrosoft a creat un algoritm care detectează deepfake-urile

Microsoft a creat un algoritm care detectează deepfake-urile

Microsoft pune la dispoziție o unealtă care s-ar putea dovedi extrem de importantă în lupta împotriva campaniilor de dezinformare, bazate tot mai mult pe imagini și chiar întregi clipuri video falsificate, scrie descopera.ro.

Deepfake-ul, preferatul autorilor de fake news

După ce a debutat în mod triumfal ca software gratuit folosit mai ales pentru falsificarea de clipuri pornografice în care identitatea protagoniștilor este substituită cu cea a unor vedere, sau fosta iubită, tehnologia Deepfake a devenit o unealtă preferată și în mâinile autorilor de fake news.

În cel mai „inofensiv” scenariu, poate fi vorba de administratorii unor site-uri sau pagini de facebook specializate în teorii conspiraționiste, care încearcă sa-și maximizeze profitul din afișări folosind teme senzaționale parțial sau complet inventate. Dar mai ales în timpul campaniilor electorale, creaţiile deepfake pot fi folosite de puteri străine pentru subminarea democrației, influențând opinia publică pentru alegerea unei candidat „favorabil”.

Microsoft speră să ajute la combaterea tuturor acestor scenarii punând la dispoziție „Microsoft Video Authenticator“, un software gratuit care analizează clipuri video și poze, livrând la final un scor care reflectă probabilitatea ca materialul respectiv să fi fost manipulat într-o formă sau alta.

Pericolul deepfake-ului

Clipurile deepfake sunt generate cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială, în idea de a convinge persoane obișnuite că redau situații reale. Prin urmare, tot tehnologia este cea mai în măsură să detecteze aceste falsuri, analizând discrepanțe subtile ce ar scăpa unui observator uman.

Tehnologia cu tehnologie se combate

Lovind acolo unde contează, software-ul va fi pus la dispoziția organizatorilor de campanii și studiourile de știri, în speranța de a împiedica preluarea acestor falsuri pe canale media recunoscute.

Software-ul funcționează prin analizarea trăsăturilor faciale, evidențiind orice iregularități care ar putea indica manipularea digitală a imaginii. Deși, foarte convingătoare pentru ochi neantrenați, clipurile deepfake de regulă conțin foarte multe erori de procesare subtile, cum ar fi diferențe de tonalitate a pielii, geometrie inconsecventă a trăsăturilor faciale și alte artefacte vizuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS