24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieMaşina zburătoare, un vis care devine realitate în Japonia

Maşina zburătoare, un vis care devine realitate în Japonia

În Japonia a avut loc primul test public al unei maşini zburătoare. Demonstraţia a fost un succes, scrie tg24.sky.

Mașinile zburătoare, prezente până acum doar în lucrările science fiction, ar putea deveni realitate în următorii ani. Semnale încurajatoare vin din Japonia, unde firma SkyDrive a finalizat cu succes prima demonstrație publică a funcționării unui vehicul de acest tip.

Compania japoneză a fost înfiinţată în 2012 și lucrează la această nouă tehnologie din 2014 .

În timpul zborului de testare, prototipul, cunoscut sub numele de SD-03, a rămas în aer aproximativ patru minute și s-a ridicat la o altitudine de trei metri. Demonstraţia a fost efectuată în terenul de teste al companiei Toyota – Toyota Test Field, care are o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătrați.

Caracteristicile SD-3

Modelul testat cu succes în Japonia este un monopost.

SD-03 are 2 metri înălțime, 4 metri lățime și 4 metri lungime și, conform site-ului SkyDrive, ocupă la sol spațiu cât pentru două mașini obişnuite. De asemenea, este echipat cu un motor format din opt motoare electrice care acționează rotoarele, distribuite în patru poziții.

Potrivit lui Tomohiro Fukuzawa, CEO al SkyDrive, prototipul este mult mai compact și mai ușor decât cele proiectate în urmă cu cinci ani.

Multe companii vor să realizeze maşini zburătoare

Compania japoneză ar fi primit fonduri şi de la guvernul de la Tokyo pentru a realiza mașina zburătoare. Până la sfârșitul anului, SkyDrive își propune să obțină autorizația pentru a testa maşina zburătoare în afara Toyota Test Field.

Pe lângă compania japoneză, giganți precum Boeing, Airbus, Toyota și Porsche lucrează la proiecte similare. În plus, în ianuarie, Hyundai și Uber au anunțat că au început o colaborare pentru a crea primele taxiuri electrice zburătoare.

Spre comercializare în 2023

O astfel de revoluție în transport nu va fi ieftină pentru consumatori. Potrivit prognozelor lui Morgan Stanley, citat de New York Times, piața taxiurilor zburătoare va valora 2,9 trilioane de dolari până în 2040.

Tomohiro Fukuzawa, CEO-ul de la SkyDrive, a declarat că obiectivul companiei este să vândă o versiune cu două locuri a vehiculului zburător până în 2023, la un preț cuprins între 300.000 și 500.000 de dolari. Un cost fără îndoială ridicat, dar care este posibil să mai scadă până în 2030.

Potrivit Ellei Atkins, profesor de inginerie aerospațială la Universitatea din Michigan, este puțin probabil ca cetățenii cu venituri medii să poată achiziționa o mașină zburătoare în următorii douăzeci de ani. „Suntem doar în faza inițială”, explică expertul. „Nu putem conta încă pe producția de masă, care este necesară pentru a reduce costurile asociate cu dezvoltarea, cercetarea și producția vehiculelor”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS