17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieMobileAndroid 10 a fost lansat oficial pe telefoanele Pixel

Android 10 a fost lansat oficial pe telefoanele Pixel

Android 10, a fost lansat oficial și operează pe telefoanele Pixel. Google colaborează și cu alți producători OEM pentru a actualiza firmware-ul urgent, informează go4it.ro

Platforma software a fost testată în ultimele șase luni sub numele de Android Q Beta. Acum, Android 10 vor opera pe telefoanele Pixel și pe principalii producători OEM (Original Equipment Manufacturer).

Ulterior, Android 10 va ajunge și la posesorii smartphone-urilor One Plus 7, unde testele realizate de producătorul chinez se află într-un stadiu avansat.

Android 10: Dark Theme, pentru consumul de energie

Noutatea de pe noua platformă software este Dark Theme. Aceasta este o setare care activează o paletă coloristică ce folosește în principal culori închise care reduc consumul de energie pe telefoanele cu ecran AMOLED.

Atunci când se va activa această opțiune, toate aplicațiile compatibile vor folosi modul întunecat din dotare. Problema este că va dura mult până când dezvoltatorii se vor obișnui cu modul întunecat din Android 10.

Android 10: Navigare prin gesturi pe ecran

Android 10 aduce câteva îmbunătăţiri importante platformei Android, cum ar fi navigare prin gesturi folosind simple alunecări pe suprafaţa touch. La fel ca implementarea întâlnită pe iPhone X, noul mod de navigare elimină nevoia pentru taste de navigare dedicate (fizice sau virtuale).

Focus Mode în sistemul de afișare a notificărilor

Sistemul de afişare a notificărilor Android primeşte şi el îmbunătăţiri. Google folosește algoritmi de inteligenţă artificială pentru evidenţierea mesajelor importante şi includerea de butoane pentru acţiuni suplimentare, direct în lista de notificări.

Spre exemplu, vom găsi opţiune smart reply în dreptul mesajelor şi sugestii de răspunsuri autocompletate, la fel ca în aplicaţia Gmail. Alte detalii precum numere de telefon şi link-uri apărute în lista de notificări vor putea fi trimise direct aplicaţiei potrivite. Google precizează că noul mod de gestionare a notificărilor funcţionează din start cu orice aplicaţie instalată pe telefon, fără a fi necesare adaptări din partea dezvoltatorilor.

Tot legat de afişarea notificărilor, Google introduce şi Focus Mode, o nouă opţiune adresată îndeosebi pasionaţilor de jocuri pe Android, care permite ascunderea temporară a alertelor emise de aplicaţii.

Project Mainline și Dynamic System Updates

Odată cu Android 10, Google introduce şi Project Mainline, o iniţiativă care promovează distribuirea actualizărilor care vizează securitatea şi buna funcţionare a platformei Android direct prin serviciul Play Store. Patch-uri pentru probleme urgente de securitate şi alte componente de sistem vor putea ajunge la consumatori mai rapid, fără nevoia unor actualizări de firmware.

Pe lista îmbunătăţirilor intră şi o tehnologie numită Dynamic system updates. Aceasta permite instalarea de versiuni multiple de Android pe acelaşi dispozitiv, utilizatorii urmând să comute între acestea fin meniul de boot afişat la pornire.

Android 10 este primul OS livrat de Google cu optimizări explicite pentru telefoane pliabile, cum ar fi suport mai robust pentru comutarea interfeţei între ecranul principal şi cel secundar, suport nativ pentru folosirea a mai mult de un ecran simultan şi un sistem multi-tasking regândit pentru afişarea unui număr mai mare de aplicaţii simultan pe ecran/ecranele active.

Pe partea de securitate, Google restricţionează modul în care aplicaţiile instalate pot verifica locaţia dispozitivului.

Începând cu Android 10, doar aplicaţiile folosite în mod direct cu interfaţa afişată pe ecran pot solicita locaţia utilizatorului, permisiunea de tip „da, oricând” nemaiputând fi acordată la prima rulare a aplicaţiei.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS