Acasă Tehnologie Mobile Google dezactivează locația pentru operatorii de telefonie mobilă

Google dezactivează locația pentru operatorii de telefonie mobilă

-

Google vrea să dezactiveze o funcție principală care ajută operatorii de telefonie mobilă să afle locația utilizatorilor. Motivele pot ține de intimitatea utilizatorilor, informează go4it.ro

Locația ajută operatorii de telefonie mobilă să îmbunătăţească acoperirea reţelei. Funcţia Mobile Network Insights este percepută drept o intruziune în intimitatea utilizatorilor. Ca drept dovadă, datele colectate şi transmise în mod automat puteau fi folosite și în alte scopuri.

Google: Mobile Network Insights arată locația aproximativă a utilizatorului

Mobile Network Insights este folosit de reţelele de telefonie mobilă pentru a genera o hartă cu puterea semnalului și viteza conexiunii de date.

Fără funcția MNI, datele ce includ şi locaţia telefonului mobil sunt anonimizate şi transmise doar prin acordul expres al utilizatorilor.

Datele colectate pot intra sub incidenta legilor GDPR

Datele colectate prin funcţia introdusă de Google în luna martie 2017 sunt valoroase pentru companiile telecom. Astfel, numărul foarte mare de telefoane cu Android aflate în circulaţie ajută la construirea unei hărţi foarte precisă. Ulterior harta poate reflecta calitatea serviciilor oferite în diferite zone acoperite de reţea.

Google nu a dat un motiv concret pentru dezactivarea acestei funcţii. Cert este că la mijloc ar putea fi presiuni din partea autorităţilor, unde datele colectate pot intra sub incidenţa legilor GDPR ( Regulamentul General Privind Protecţia Datelor ). Cert este că şi fără Network Insights, operatorii telecom pot apela la alte mijloace pentru obţinerea informaţiilor dorite despre reţea. Este vroba despre un serviciu similar oferit şi de Facebook, numit Actionable Insights.

Aurelian Marian Soare

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.