30.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 august, 2020
Știri de ultima oră Tehnologie Microbii ar putea fi folosiţi pentru a mina în spaţiu sau pe alte planete

Microbii ar putea fi folosiţi pentru a mina în spaţiu sau pe alte planete

În mod tradiţional, mineritul implică o mare cantitate de efort uman, chiar şi cu ajutorul noilor tehnologii miniere. Totuşi, nici acest domeniu nu a putut rămâne „agăţat” de originile sale ancestrale şi s-a modificat într-un mod surpinzător. Astfel, oamneii de ştiinţă au început să adapteze microrganismele pentru a prelua această sarcină, notează Phys.com.

Biomineritul, aşa cum este numită această tehnologie, presupune folosirea microbilor pentru extragerea metalelor din minereuri sau chiar din deşeurile miniere. În unele cazuri, biomineritul poate fi utilizat pentru a combate poluarea cu metale.

Avantajul acestei abordări ar fi resursele obţinute la faţa locului.

Dat fiind faptul că explorarea şi colonzarea unor locuri precum Luna sau chiar Marte reprezintă o realitate care pare a fi tot mai apropiată, unii oameni de ştiinţă au luat în calcul folosirea biomineritului. Cu acesta pot obţine resursele pe care astfel de eforturi le necesită. Avantajul acestei abordări ar fi că astfel, misiunile spaţiale nu vor mai trebui să aducă de pe Pământ respectivele resurse.

La bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a fost demarat primul studiu de acest gen. Oamenii de ştiinţă au vrut să afle cum acţionează microbii în condiţiile de  gravitaţie zero sau microgravitaţie. Aceşti au vrut să afle şi dacă microbii pot fi adaptaţi mineritului.

„Studiem trei tipuri de microbi, având astfel primul studiu comparativ asupra comportamentului microbilor în microgravitaţie”, a explicat cercetătorul-şef Charles Cockell, de la Centrul pentru Astrobiologie al Universităţii Edinburgh. În prezent, oamenii de ştiinţă au cunoştinţe limitate legate de modul în care microgravitaţia afectează microbii şi interacţiunea acestora cu minereurile.

Oamenii de ştiinţă speră că acest studiu să le ofere informaţiile necesare legate de interacţiunea microbilor cu rocile şi, implicit, să îi ajute să răspundă la întrebarea legată de oportunitatea folosirii biomineritului în spaţiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Coronavirus: Rusia raportează peste 5.200 de noi cazuri de...

Autorităţile ruse au raportat sâmbătă 5.212 de...

ȘTIRI GdS

00:02:16

Nou succes SpaceX: Compania aerospațială a lansat prototipul revoluționar...

SpaceX a lansat luni un prototip al unui sistem de rachete revoluționar numit Starship, acesta aterizând cu succes după un zbor la...

Atenție la condițiile de utilizare a roamingului!

ANCOM recomandă verificarea condițiilor de utilizare a serviciilor de telefonie și date mobile în roaming, dar și a setărilor telefonului, înainte de...

Avion supersonic construit de Virgin Galactic și Rolls Royce

Compania spaţială Virgin Galactic a anunţat luni un parteneriat preliminar cu constructorul de motoare Rolls Royce pentru a dezvolta un avion de...
06:07:31

Misiunea de întoarcere pe Pământ: Capsula Dragon s-a...

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon în mai au început călătoria...

Facebook va difuza și videoclipuri muzicale

Facebook debutează în domeniul videoclipurilor muzicale

Grilă cu camere video, radare și senzori pentru BMW...

Grilă cu camere video, radare și senzori pentru BMW iNext