16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieGadgetsCel mai mic robot din lume are mărimea unei furnici

Cel mai mic robot din lume are mărimea unei furnici

Cercetătorii au creat cel mai mic robot din lume cu ajutorul unei imprimate 3D.

Folosind o imprimantă tridimensională, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze cei mai mici roboţi din lume, aceştia răspund la diferite vibraţii şi, în viitor, ar putea fi folosiţi într-o multitudine de domenii, de la construcţii, până la medicină, notează Techxplore.

Microroboţii construiţi de către o echipă finanţată de Institutul pentru Electronică şi Nanotehnologie din Georgia, Statele Unite, sunt construiţi dintr-un actuator piezoelectric şi un corp din polimeri. Aceştia sunt alimentaţi din exterior cu ajutorul unui agitator piezoelectric amplasat sub suprafaţa de deplasare a micilor roboţi sau chiar cu ajutorul unor boxe.

Vibraţiile receptate din mediul înconjurător pot face ca picioarele acestui robot să se mişte, reprezentând sursa de energie a aceastora. Aceiaşi microroboţi pot fi proiectaţi în aşa fel încât să răspundă la vibraţii diferite, ceea ce ar permite controlul individual al fiecărui roboţel.

„Piciorele microroboţilor sunt proiectate să se întindă la anumite unghiuri pentru a ne asigura că aceştia se îndreaptă într-o direcţie specifică, în rezonanţă cu vibraţiile receptate”, explică oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest proiect.

Prototipurile realizate de către echipa de cercetători au patru sau şase picioare, în prealabil fiind studiate mai multe configuraţii, număr de picioare şi unghiuri ale acestora, pentru a determina care dintre aceste sunt cele mai eficiente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS