17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaItalia nu vrea ca armele sale trimise în Ucraina să fie folosite pentru a lovi obiective din Rusia

Italia nu vrea ca armele sale trimise în Ucraina să fie folosite pentru a lovi obiective din Rusia

Ministrul de externe italian Antonio Tajani şi-a reafirmat sâmbătă opoziţia faţă de posibilitatea ca Ucraina să folosească arme italiene pentru a lovi Rusia şi a atras atenţia cu privire la orice fel de decizie „impulsivă”.

Mai multe ţări din cadrul NATO se arată în favoarea unei posibile utilizări a armelor furnizate Ucrainei de către ţările occidentale pentru a efectua atacuri pe teritoriul Rusiei, dar Italia, membru fondator al alianţei, continuă să se opună, notează Agerpres.

„Riscurile unui al treilea război mondial pot crește dacă se fac alegeri nerealiste, o mică greșeală este suficientă pentru a provoca consecințe dezastruoase. Acest lucru trebuie să fie clar. (…) Suntem o țară care vrea să urmărească obiectivul independenței Ucrainei și să evite escaladarea. Nu ezităm față de Rusia și în apărarea Ucrainei. Dar nu suntem belicoși și nu autorizăm folosirea armelor italiene în afara granițelor Ucrainei. Este un moment foarte delicat, nu trebuie să facem pași falși, trebuie să prevenim o escaladare, să evităm pașii și declarațiile imprudente”, a declarat Antonio Tajani în timpul unei vizite la Rapallo (nord-vestul Italiei), potrivit agenţiilor AGI şi ANSA.

„Nici Statele Unite nu au autorizat folosirea armelor lor fără discernământ, ci doar pentru a lovi o bază din care pleacă dronele. Şi ei sunt foarte atenţi“, a adăugat el.

Italia va trimite un nou ajutor Ucrainei

Tajani a mai afirmat că Italia se pregăteşte „în săptămânile următoare” să trimită din nou ajutoare Ucrainei. Dar, a repetat el, „nu vom trimite nici măcar un singur soldat italian să lupte în Ucraina, pentru că nu suntem în război cu Rusia”, potrivit AGI.

Germania a anunţat vineri că a autorizat Ucraina să atace cu arme germane obiective situate în interiorul Rusiei. Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră că şi-au ridicat parţial restricţiile pentru a permite Ucrainei să-şi apere regiunea Harkov, care se învecinează cu Rusia.

Citeşte şi: Mașină de poliție, lovită de un autoturism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS