16.7 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaUcraina a suspendat serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării

Ucraina a suspendat serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării

Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate cu excepţia celor necesare pentru revenirea în Ucraina, informează marţi o linie de asistenţă telefonică a guvernului, în ceea ce pare a fi o măsură pentru stimularea recrutărilor, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Ucraina se confruntă cu un deficit de trupe în războiul cu un inamic cu mai mulţi soldaţi şi mai bine echipat la aproape 26 de luni de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă, conform G4Media.ro.

Ministrul de externe i-a criticat pe cei care au părăsit Ucraina înainte sau în timpul războiului

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a postat într-o declaraţie pe reţeaua de socializare X că a dispus să fie luate măsuri pentru restabilirea a ceea ce el a numit un „tratament corect” pentru bărbaţii de vârsta mobilizării. El i-a criticat pe cei care au părăsit Ucraina înainte sau în timpul războiului.

„Cum arată asta: un bărbat de vârsta mobilizării a plecat peste hotare, i-a arătat statului său că nu-i pasă de supravieţuirea lui, iar apoi vine şi vrea să beneficieze de servicii din partea acestui stat”, a spus ministrul. „Nu merge aşa. Ţara noastră este în război”, a subliniat el.

Ministerul de Externe va clarifica curând procedura

El a mai spus că Ministerul de Externe va clarifica curând procedura prin care bărbaţii de vârstă militară pot obţine servicii consulare.

„Faptul că locuieşte peste hotare nu scuteşte un cetăţean de îndatoririle lui către patria mamă”, a insistat Kuleba.

Într-un comunicat separat, serviciul de paşapoarte a anunţat: „Din nefericire, din cauza unor motive tehnice, eliberarea de documente în filialele străine ale serviciului a fost suspendată”.

Circa 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024

Potrivit bazei de date a Eurostat, circa 4,3 milioane de ucraineni erau înregistraţi în ţările Uniunii Europene în ianuarie 2024, din care circa 20% erau bărbaţi adulţi, respectiv circa 860.000 de persoane.

Citeşte şi: De la 1 mai, mai multe medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS