20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaUE este de acord să dea 5 miliarde de euro pentru fondul de ajutor militar al Ucrainei

UE este de acord să dea 5 miliarde de euro pentru fondul de ajutor militar al Ucrainei

Țările Uniunii Europene au convenit miercuri să ofere Ucrainei 5 miliarde de euro pentru ajutor militar, în cadrul unei revizuiri a unui fond de asistență gestionat de UE.

Astfel au oferit Kievului un impuls în timp util în timp ce forțele sale luptă împotriva invaziei Rusiei. Ambasadorii celor 27 de țări membre ale UE au fost de acord cu revizuirea fondului Facilității europene pentru pace (EPF) la o întâlnire la Bruxelles, după luni de certuri, Franța și Germania fiind în centrul unei mari dezbateri.

„Mesajul este clar: vom sprijini Ucraina cu tot ceea ce este necesar pentru a învinge”, a postat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pe platforma de socializare X, după această decizie, potrivit Reuters.

Fondul funcționează ca un sistem gigantic de rambursare a banilor, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.

S-a ajuns la un compromis care permite flexibilitate în ceea ce privește regulile „buy European”

Franța, un promotor puternic al industriilor europene de apărare, insistase asupra unei politici ferme de „cumpărare europeană” pentru armele eligibile pentru rambursări. Alte țări au susținut că această cerință ar inhiba eforturile de a cumpăra la nivel mondial pentru a trimite rapid arme în Ucraina.

Germania, de departe cel mai mare donator bilateral de ajutor militar al Europei pentru Ucraina, a cerut ca aceste donații să fie luate în considerare la stabilirea mărimii contribuțiilor financiare ale țărilor la fond.

O demonstrație puternică și oportună a unității și determinării europene

Diplomații au declarat că s-a ajuns la un compromis care permite flexibilitate în ceea ce privește regulile „buy European” și ia în considerare o parte din valoarea ajutorului bilateral la calcularea contribuțiilor financiare ale membrilor.

„Aceasta este încă o demonstrație puternică și oportună a unității și determinării europene, în obținerea victoriei noastre comune”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Așteptăm cu nerăbdare ca decizia finală să fie aprobată la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE.”

Textul final spune că sistemul ar trebui să acorde prioritate industriei europene de apărare, permițând în același timp „în mod excepțional o anumită flexibilitate în cazurile în care aceasta nu poate furniza într-un termen compatibil cu nevoile ucrainene”.

Potrivit diplomaților, compromisul va permite fondului să contribuie la finanțarea unei inițiative cehe de a cumpăra sute de mii de obuze de artilerie de care este nevoie disperată din țări din afara Europei.

„Ucraina are nevoie de mai multe arme și echipamente, noi le vom furniza în cantități suficiente și într-un mod coordonat”, a declarat Hadja Lahbib, ministrul de externe al Belgiei, actualul deținător al președinției rotative a UE.

„Europa este fidelă angajamentelor sale. Libertatea noastră este în joc”.

Citește și: Dolj: Nou serviciu de evidență a persoanelor în Almăj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS