13.3 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaUrsula von der Leyen propune ca profiturile activelor ruseşti îngheţate să fie folosite pentru armata ucraineană

Ursula von der Leyen propune ca profiturile activelor ruseşti îngheţate să fie folosite pentru armata ucraineană

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra provizii militare pentru Ucraina, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

„Este timpul să începem o discuţie despre utilizarea profiturilor excepţionale din activele ruseşti îngheţate pentru a achiziţiona în comun echipamente militare pentru Ucraina”, a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în domeniul politicii de apărare.

„Nu ar putea exista un simbol mai puternic şi o utilizare mai bună pentru aceşti bani decât să facă din Ucraina şi din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi”, a spus von der Leyen.

Ameninţarea unui război pentru UE „poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă”

Ameninţarea unui război pentru UE „poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene.

„Riscurile de război nu trebuie exagerate, dar trebuie să fie contracarate, iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, a reface, a moderniza forţele armate ale statelor membre”, a subliniat ea.

O nouă Strategie industrială europeană de apărare

În discursul său, von der Leyen a anunţat o nouă Strategie industrială europeană de apărare pe care Comisia o va prezenta în următoarele săptămâni, afirmând că unul dintre principalele sale obiective va fi acela de a acorda prioritate achiziţiilor comune.

„Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte şi să fabrice următoarea generaţie de capacităţi operaţionale ce pot să câştige o luptă”, a spus ea. „Acest lucru înseamnă că trebuie să amplificăm rapid capacitatea noastră industrială de apărare în următorii cinci ani”, a punctat ea.

Von der Leyen a punctat că eforturile europene mai mari în domeniul apărării nu înseamnă că se diminuează necesitatea NATO. „De fapt, o Europă mai suverană, în special în ceea ce priveşte apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO”, a menţionat ea în discursul rostit în Parlamentul European la o dezbatere pe teme de securitate şi apărare.

Citeşte şi: (VIDEO) Târgu Jiu: Exercițiu de pregătire a ISU de Ziua Protecției Civile

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS