12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaGuvernul de la Kiev a anunţat Casa Albă că vrea să îl demită pe Valery Zalujny

Guvernul de la Kiev a anunţat Casa Albă că vrea să îl demită pe Valery Zalujny

Șeful armatei populare ucrainene, Valery Zalujny, a fost chemat luni la o întâlnire la biroul președintelui și i s-a spus că este concediat, au declarat pentru CNN două surse familiare cu chestiunea.

Sunt câteva săptămâni de speculații crescânde cu privire la tensiunile dintre Volodymyr Zelensky și comandantul său superior. Nu a fost făcut un anunț oficial, ceea ce înseamnă că Zalujni era încă în funcție de miercuri seară, totuși, este așteptat un decret prezidențial până la sfârșitul săptămânii. Zvonurile despre întâlnire și demiterea lui Zalujni au explodat luni seară în jurul Kievului, au dat credibilitate printr-o ruptură care s-a deschis între președinte și comandantul său șef după eșecul contraofensivei ucrainene de anul trecut.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujni din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

Preşedintele şi generalul au luat o pauză

O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujni. „Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană”, a declarat sursa. „Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său”, a insistat sursa.

Ziarul The Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă despre planul de demitere a lui Zalujni.

Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujni, a precizat sursa apropiată biroului preşedintelui ucrainean. „SUA sunt de acord ca Ucraina să-l demită”, a declarat sursa.

Nu au existat detalii cu privire la calendarul planului. „În acest moment, ambele părţi (preşedintele şi generalul) au luat o pauză pentru a determina cum va arăta viitorul, iar deocamdată statu quo-ul va rămâne până la noi ordine”, a declarat sursa.

Citește și: O bombă a explodat lângă Ministerul Muncii, în centrul Atenei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS