8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaStoltenberg: NATO a „văzut unele semne” că Rusia a cerut ajutor letal din partea Chinei 

Stoltenberg: NATO a „văzut unele semne” că Rusia a cerut ajutor letal din partea Chinei 

NATO a „văzut unele semne” că Rusia a cerut probabil ajutor letal din partea Chinei pentru a susține războiul Moscovei în Ucraina, a declarat marți secretarul general al alianței, relatează CNN.

„Nu am văzut nicio dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că aceasta este o problemă care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a declarat Jens Stoltenberg reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„China nu ar trebui să ofere ajutor letal Rusiei. Asta ar însemna să sprijine un război ilegal”, a avertizat Stoltenberg.

Beijingul a pretins imparțialitate în conflict, dar a reluat retorica Kremlinului

Comentariile șefului NATO au loc în timp ce Xi Jinping, președintele Chinei, se întâlnește la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin. De când Rusia a început invazia în Ucraina, Beijingul a pretins imparțialitate în conflict, dar a reluat retorica Kremlinului care acuză NATO pentru conflict, a refuzat să condamne invazia și a susținut financiar Moscova prin creșterea semnificativă a achizițiilor de combustibil rusesc.

„Vedem cum China și Rusia se apropie din ce în ce mai mult în domeniul militar“

Stoltenberg a declarat că vizita de stat de trei zile a lui Xi la Moscova semnalează legăturile mai strânse care se dezvoltă între China și Rusia în ultimii ani.

„Vedem cum China și Rusia se apropie din ce în ce mai mult în domeniul militar – exerciții comune, patrule comune, patrule navale și aeriene – în domeniul economic și, de asemenea, în domeniul politic și diplomatic”, a declarat Stoltenberg. „Așadar, întâlnirea de la Moscova face parte din acest model în care China și Rusia lucrează din ce în ce mai strâns și construiesc un parteneriat din ce în ce mai puternic”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS