6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaVasili Maliuk, noul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei

Vasili Maliuk, noul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei

Rada Supremă a Ucrainei a aprobat luni numirea lui Vasili Maliuk în funcția de șef al Serviciului de Securitate, SBU, transmite BBC.

Maliuk, în vârstă de 39 de ani, a lucrat în cadrul organelor teritoriale ale SBU din 2001, cel mai recent conducând lupta împotriva corupției. Din 16 februarie până la jumătatea lunii martie 2022, el a fost ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, apoi s-a întors la SBU.

Bakanov a plecat după ce președintele l-a acuzat public

A devenit șef de facto al serviciului în iulie 2022, după demisia predecesorului său Ivan Bakanov. Bakanov, care este prieten din copilărie cu Volodimir Zelenski, a plecat după ce președintele l-a acuzat public – ca și pe procurorul general Irina Venediktova – pentru existența unui număr mare de colaboratori ai rușilor în departamentele pe care le conduceau.

După demisia lui Bakanov, a devenit clar că persoane din SBU au fost implicate în execuția extrajudiciară a bancherului Denis Kireev, care era membru al serviciilor secrete ucrainene, notează BBC.

Președintele Zelenski, nominalizându-l pe Maliuk, a remarcat rolul său „în contracararea agresiunii (…) și eliberarea eroilor ucraineni”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS