20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaTraficantul de arme rus eliberat de SUA laudă războiul din Ucraina

Traficantul de arme rus eliberat de SUA laudă războiul din Ucraina

Traficantul de arme rus Viktor Bout, eliberat joi de SUA în schimbul baschetbalistei americane Brittney Griner, care era închisă în Rusia, şi-a exprimat sprijinul pentru Vladimir Putin şi pentru ofensiva din Ucraina, pe care a spus că o sprijină deplin, într-un interviu difuzat sâmbătă de televiziunea Russia Today, apropiată Kremlinului, informează News.ro.

„Dacă aş avea posibilitatea şi abilităţile necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)”, a declarat fostul ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, spunând că „nu înţelege” de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

Viktor Bout susţine că a avut „întotdeauna” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa, în timpul celor 12 ani de detenţie din Statele Unite, acolo unde a fost condamnat în 2012 la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda şi extrădat doi ani mai târziu. „Sunt mândru că sunt rus şi că preşedintele nostru este Putin”, a spus Viktor Bout în interviul difuzat de RT.

Un om de afaceri care „a lucrat cinstit“

El s-a prezentat din nou ca un om de afaceri care a lucrat cinstit, dar care a servit drept „exemplu” pentru a-i forţa pe alţi ruşi să accepte înţelegeri cu Washingtonul, ceea ce el a refuzat să facă. Viktor Bout a negat că ar fi vândut arme talibanilor, aşa cum a fost acuzat de articole din presa americană. „Talibanii au pus un preţ pe capul meu. Deci cum pot spune că am colaborat cu ei? Nu are sens”, a spus el.

În final, el a acuzat Occidentul că încurajează „o sinucidere a civilizaţiei” cu „drogurile, LGBTQ+”, reluând temele propagandei Kremlinului.

Născut, potrivit unui raport al ONU, în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul Militar de Limbi Străine din Moscova, înainte de a se înrola în aviaţie. În 1991, după căderea URSS, el a reuşit să achiziţioneze o mare cantitate de arme la preţuri mici de la bazele militare din fosta URSS, aflate atunci în haos, şi le-a vândut în mai multe zone de conflict, în special în Africa. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS