25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaȘeful spionajului rusesc: „Mi se pare extrem de îngrijorătoare retorica occidentală privind armele nucleare“

Șeful spionajului rusesc: „Mi se pare extrem de îngrijorătoare retorica occidentală privind armele nucleare“

Rusia consideră „extrem de îngrijorătoare retorica occidentală cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare”, a declarat luni directorul Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, citat de agenţia oficială de presă TASS. Acesta a subliniat că lumea nu ar trebui să permită o situaţie în care Kievul ar avea arme nucleare.

„Mi se pare extrem de îngrijorătoare retorica occidentală cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare. Este inadmisibil”, a spus Narîşkin în faţa presei.

„Umanitatea a putut vedea de mai multe ori că actualul regim de la Kiev doreşte să deţină arme nucleare, începând din ziua în care preşedintele (Ucrainei Volodimir) Zelenski a vorbit la o conferinţă de securitate la Munchen. Ambiţiile sale de a deţine arme nucleare erau clare deja atunci. Lumea nu ar trebui să lase să se întâmple asta”, a subliniat Narîşkin.

Răspunzând la întrebarea dacă retorica rusă „a lăsat loc (pentru posibilitatea) folosirii armelor nucleare”, Narîşkin a răspuns: „Nu, absolut deloc”.

Şoigu a vorbit la telefon cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin

Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a reamintit şi conversaţiile purtate cu o zi înainte de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, cu omologii săi din Turcia, Statele Unite şi Franţa. Şoigu le-a transmis colegilor săi îngrijorările Rusiei cu privire la posibile provocări ale Ucrainei implicând o aşa-zisă „bombă murdară”. Vineri şi duminică, Şoigu a vorbit la telefon cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Printre altele, TASS adaugă că forţele ucrainene au lansat luni 19 rachete HIMARS şi „Olha” asupra Novaia Kahovka, în regiunea Herson din sudul Ucrainei – unde se află hidrocentrala vitală pentru alimentarea cu apă a Crimeei, care funcţionează sub controlul ruşilor. Un corespondent al agenţiei de presă franceze AFP s-a putut deplasa la faţa locului la 20 mai, în cadrul unei vizite de presă organizate de Ministerul Apărării rus, sub supravegherea permanentă a unor soldaţi cu cagule şi înarmaţi cu mitraliere.

Trei rachete au lovit hidrocentrala Kahovskaia

Forţele armate ale Ucrainei au tras 19 rachete HIMARS şi „Olha” asupra Novaia Kahovka. Drept urmare, trei rachete au lovit hidrocentrala Kahovskaia, relatează TASS cu referire la serviciile de urgenţă din regiunea Herson – instalate de ruşi.

Potrivit agenţiei oficiale de presă ruse, unele dintre rachete au fost doborâte de sistemul de apărare aeriană, dar trei dintre ele au lovit hidrocentrala.

Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, care citează autorităţile proruse din Novaia Kahovka, hidrocentrala nu a suferit avarii critice şi continuă să funcţioneze normal.

Anterior, şeful administraţiei militaro-civile Novokahovskaia, instalate de ruşi, Vladimir Leontiev, a spus că declaraţia preşedintelui ucrainean potrivit căreia Rusia a minat hidrocentrala este o minciună. Potrivit acestuia, forţele armate ale Ucrainei bombardează centrala hidroelectrică în fiecare zi.

Subminarea barajului hidrocentralei Kahovskaia va crea mari riscuri

Potrivit lui Vladimir Rogov, membru al consiliului administraţiei instalate de ruşi în regiunea Zaporojie, subminarea barajului hidrocentralei Kahovskaia va crea mari riscuri pentru funcţionarea unităţilor de energie ale centralei nucleare Zaporojie. El a adăugat că distrugerea barajului va duce la o scădere a nivelului apei în rezervorul Kahovski, apoi sistemul de răcire al centralei atomoelectrice Zaporojie nu va putea prelua volumele necesare pentru a răci reactoarele.

Pe de altă parte, Reuters relatează luni, citând o declaraţie a şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kiril Budanov, că Rusia va încetini avansul trupelor ucrainene în sud cu doar două săptămâni dacă va arunca în aer barajul hidrocentralei Kahovka, însă o astfel de decizie ar inunda teritoriul ocupat de Moscova şi ar afecta un canal de apă vital pentru Crimeea anexată.

Oficialul ucrainean a făcut aceste declaraţii într-un interviu publicat luni de Ukrainska Pravda după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia a minat barajul hidroelectric de pe fluviul Nipru şi se pregăteşte să-l distrugă, adaugă Reuters.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS