2.8 C
Craiova
sâmbătă, 3 decembrie, 2022
Știri de ultima orăRazboi UcrainaCehii au făcut chetă ca să cumpere un tanc pentru armata ucraineană

Cehii au făcut chetă ca să cumpere un tanc pentru armata ucraineană

O campanie de donaţii publice desfăşurată în Cehia şi numită „Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin) a reușit să strângă 1,3 milioane de euro pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru armata ucraineană, scrie Hotnews.

Site-ul oficial a campaniei a anunțat că ținta de 33.000.000 de coroane (aproximativ 1,3 milioane de euro) a fost atinsă și că aceasta s-a încheiat mulțumită contribuțiilor a 11.288 de persoane, care au făcut donații începând cu data de 6 septembrie, când a fost lansată inițativa.

Campania a fost lansată de Dalibor Dědek, un om de afaceri ceh, suma strânsă urmând să fie transferată ambasadei Ucrainei din Praga, care se va ocupa de tranzacția propriu-zisă.

T-72 „Avenger” este o variantă îmbunătățită și modernizată a modelului Sovietic T-72M1 intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1982.

Printre îmbunătățirile aduse „Avenger”, denumirea dată de cehi tancului după modernizare, se numără dotarea cu sisteme de țintire de ultimă generație, înlocuirea armurii cu una reactivă și instalarea unei unități GPS pentru transmiterea de date.

Organizatorii campaniei „Cadou pentru Putin” au anunțat că exemplarul ce va fi trimis Ucrainei va fi botezat „Tomáš”. O altă campanie de crowdfunding demarată de aceștia se numește „muniție pentru Tomáš și prietenii săi”.

Arme pentru Ucraina, strânse prin crowdfunding

Cetățenii mai multor țări europene au demarat campanii de crowdfunding pentru a cumpăra echipamente necesare armatei ucrainene, probabil cea mai faimoasă dintre acestea fiind cea lansată în Lituania pentru achiziționarea unei drone Bayraktar TB-2.

Drona botezată de lituanieni „Vanagas” (Șoim) a ajuns în Ucraina în luna iulie, după ce producătorul turcesc, compania Baykar, a anunțat că o va dona gratuit Kievului. O înregistrare video cu aceasta în acțiune a apărut pe rețelele de socializare înspre sfârșitul lunii august.

La sfârșitul lunii iunie, Baykar a anunțat că va dona gratuit alte trei drone TB2 forțelor armate ucrainene, după ce o altă campanie de crowdfunding, de data aceasta una lansată de ucraineni și denumită „Bayraktarele Poporului”, a strâns banii necesari pentru acestea.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite cu titlu gratuit trei aeronave fără pilot pe frontul de război ucrainean”, anunța compania într-un comunicat, cerând, de asemenea, ca banii strânși din donații să fie folosiți pentru ajutorarea ucrainenilor de rând.

Tot lituanienii au donat Ucrainei și „vânătorii de orci”, 110 puști anti-drone pe care le-au strâns tot printr-o campanie de donații publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS