24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaContraofensiva din Harkov: Ucrainenii au recucerit circa 2.500 km. pătrați de teritoriu. Ce se întâmplă cu trupele rusești

Contraofensiva din Harkov: Ucrainenii au recucerit circa 2.500 km. pătrați de teritoriu. Ce se întâmplă cu trupele rusești

Contraofensiva din Harkov. Forțele ucrainene au cucerit aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din zona Harkov, până la data de 9 septembrie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și comandantul-șef ucrainean Valery Zaluzhnyi spuseseră joi că forțele ucrainene au eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați între 1 și 8 septembrie – cu o zi înainte ca forțele ucrainene să ajungă vineri la sud de Kupyansk și până la râul Oskil.

Probabil că forțele ucrainene cureță „buzunarele” de forțe rusești dezorganizate prinse în avansul rapid al contraodensivei spre Kupyansk, Izium și râul Oskil, având în vedere afluxul de imagini cu prizonieri de război ruși în ultimele 48 de ore.

Contraofensiva din Harkov. Ucrainenii pot distruge pozițiile rusești din jurul Izium. Rusia trimite întăriri

Forțele ucrainene pot distruge pozițiile rusești din jurul Izium dacă taie liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) la nord și la sud de Izium. Forțele ucrainene au continuat vineri să avanseze spre Kupyansk și spre Izium și întreprind măsuri pentru a izola gruparea de forțe rusești de la Izium. Dacă ucrainenii reușesc să întrerupă GLOC-urile rusești, atunci vor avea ocazia de a crea un „cazan” în jurul lui Izium și de a destrăma o mare parte din pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei.

Kremlinul trimite în grabă resurse militare pe linia orașul Harkov-Izium în încercarea de a opri avansurile ucrainene după ce forțele ucrainene au realizat o surpriză operațională remarcabilă. Ministerul rus al Apărării și televiziunile Kremlinului au publicat imagini cu forțe militare rusești care ar fi în drum spre consolidarea orașelor Kupyansk, Izium și în general spre oblastul Harkov, dar nu au recunoscut succesele ucrainene în zonă.

Concluzii cheie de la Institutul pentru Studiul Războiului

  • Forțele ucrainene au capturat aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în contraofensiva din Harkov, până la 9 septembrie.
  • Kremlinul trimite în grabă resurse în regiune ca răspuns la eficientele operațiuni ucrainene.
  • Forțele ucrainene au ajuns vineri la periferia orașului Kupyansk și avansează spre Izium dinspre nord-vest, nord, nord-est și sud-est și probabil că vor întrerupe liniile de comunicații terestre rusești spre Izium în zilele următoare.
  • Este posibil ca forțele ucrainene să fi avansat la nord de Hrushivka spre un centru logistic rusesc din Velykyi Burluk, în nord-estul regiunii Harkov.
  • Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în sudul Ucrainei, inclusiv blocarea GLOC-urilor rusești, afectând moralul rușilor.
SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS