17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaInspecţie „urgentă” a AIEA la centrala de la Zaporojie, cerută de NATO

Inspecţie „urgentă” a AIEA la centrala de la Zaporojie, cerută de NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este „urgent” ca o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor, scrie Agerpres.

„Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse”

Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi „reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear (…). Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse” din acest sit, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunităţii internaţionale”, a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile care au vizat recent centrala au provocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au provocat săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului „în cel mai scurt termen” pentru inspectarea sitului.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că inspecţia ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS