6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaFostul guvern bulgar ar fi trimis în secret arme Ucrainei

Fostul guvern bulgar ar fi trimis în secret arme Ucrainei

Guvernul interimar bulgar instalat în locul guvernului fostului premier Kiril Petkov, demis prin moţiune de cenzură, a recunoscut că acesta din urmă a trimis în secret Ucrainei arme şi muniţii, livrări efectuate prin Polonia, deşi oficial fostul guvern susţinuse că Bulgaria nu livrează arme Ucrainei din cauza opoziţiei Partidului Socialist, formaţiune considerată prorusă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Ministrul interimar al economiei, Alexander Mihailov, a afirmat jo,i la o conferinţă de presă că aproximativ 4.200 de tone de materiale militare au fost expediate din Bulgaria către Ucraina de când a început agresiunea militară rusă asupra acestei ţări.

”Mari cantităţi de arme şi muniţii bulgăreşti au fost exportate către Ucraina cu semnătura lui Ninova”, a declarat ministrul citat, făcând referire la predecesoarea sa în acest post, socialista Kornelia Ninova.

Mihailov a declarat că deţine documente ca probă, dar nu a arătat niciunul.

Lideră a Partidului Socialist, Kornelia Ninova ameninţase că va rupe coaliţia de guvernare dacă urma să fie aprobat vreun ajutor militar pentru Ucraina, ajutor faţă de care fostul premier proocidental Kiril Petkov era favorabil.

În final, parlamentul de la Sofia s-a limitat să aprobe în luna mai un ”ajutor militar tehnic” pentru Ucraina, constând în principal în repararea de echipamente militare şi asistenţă umanitară.

Anterior, în aprilie, Ninova l-a demis pe Mihailov din postul de director al companiei de stat însărcinate cu exporturile de armament, în urma unui presupus caz de corupţie.

Conform datelor oficiale, Bulgaria a exportat anul acesta armament în valoare de 504 milioane de euro, valoare de peste o sută de ori mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS