23.4 C
Craiova
vineri, 7 octombrie, 2022
Știri de ultima orăRazboi UcrainaRegimentul Azov a fost declarat organizaţie teroristă de către Rusia

Regimentul Azov a fost declarat organizaţie teroristă de către Rusia

Regimentul Azov din Ucraina a fost declarat, marți, de către Curtea Supremă a Rusiei, drept „organizație teroristă”, informează Hotnews.

Regimentul naționalist Azov a fost una dintre cele mai proeminente formațiuni militare ucrainene care luptă împotriva Rusiei în estul Ucrainei.

Procurorul general al Rusiei este cel care în luna mai a cerut Curții Supreme să recunoască regimentul Azov din Ucraina drept „organizație teroristă”, solicitarea fiind făcută în ziua predării luptătorilor ucraineni ascunși în uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din Mariupol.

Membrii unei organizații declarate teroriste de către instanță în Rusia sunt supuși răspunderii penale.

Astfel, pentru liderii acesteia sunt prevăzute pedepse cu închisoare de la 15 la 20 de ani și amendă de până la 1 milion de ruble, iar pentru participanții obișnuiți – închisoare de la cinci la 10 ani, cu o amendă de până la 500.000 de ruble, conform agenţiei Tass.

„Membrii batalionului Azov merită moartea prin spânzurare”

Un mesaj de o duritate extremă a fost publicat la sfârșitul săptămânii trecute pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Marea Britanie, care susținea că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”, conform The Guardian.

„Militanții de la Azov merită executați, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”, este mesajul postat pe Twitter de Ambasada Rusiei în Marea Britanie.

Twitter spune că mesajul încalcă regulile sale privind „comportamentul care instigă la ură”, dar a decis să pună un avertisment asupra tweet-ului mai degrabă decât să steargă complet postarea despre Azov, batalionul ucrainean acuzat că a menținut afilieri de extremă-dreapta.

Mesajul a fost postat la o zi după ce un atac asupra unei închisori din estul țării ocupat de ruși, în care erau deținuți prizonieri de război ucraineni, mulți dintre ei luptători ai regimentului Azov, s-a soldat cu peste 50 de morţi și zeci de răniți. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru acest atac.

Reacția Kievului

Oficiali ucraineni au denunțat sâmbătă mesajul transmis de Ambasada Rusiei în Marea Britanie. Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, a reacționat pe Telegram:

  • „Rusia este un stat terorist. În secolul 21, doar sălbaticii și teroriștii pot vorbi la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie executați prin spânzurare. Rusia este un stat ce sponsorizează terorismul. De ce alte dovezi mai e nevoie?”, a scris el.
  • „Citiți asta când mai spuneți că Rusia nu trebuie izolată. Nu este nicio diferență între diplomații ruși care fac apel la executarea prizonierilor de război ucraineni și trupele ruse care fac acest lucru la Olenivka. Ei sunt cu toții complici la aceste crime de război și trebuie să fie trași la răspundere”, a scris la rândul său, pe Twitter, purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS