6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaPrima navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa

Prima navă cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa

Prima navă, care transportă cereale ucrainene, a pornit luni din portul Odesa în baza unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia. Se așteaptă ca rezerve mari de recolte ucrainene să ajungă pe piețele străine și să atenueze o criză alimentară.

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a părăsit Odesa către Liban, a anunțat Ministerul Apărării al Turciei. O declarație a Națiunilor Unite a spus că Razoni transportă peste 26.000 de tone de porumb, potrivit apnews.com.

Datele Sistemului de identificare automată al Razoni, un dispozitiv de urmărire a siguranței navelor pe mare, au arătat că nava ieșea încet din dana sa din portul Odesa, luni dimineață, alături de un remorcher.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a postat pe Twitter un videoclip cu o navă de marfă lungă carese îndrepta spre mare.

„Prima navă cu cereale de la agresiunea rusă a părăsit portul”, a spus Kubrakov pe Twitter. „Datorită sprijinului tuturor țărilor noastre partenere și al ONU, am reușit să punem în aplicare pe deplin Acordul semnat la Istanbul. Este important pentru noi să fim unul dintre garanții securității alimentare.”

Alte 16 nave aşteaptă să plece în Orient și Africa

Nava este de așteptat să ajungă marți la Istanbul, unde va fi inspectată, înainte de a fi lăsată să continue, a spus ministerul.
Alte 16 nave ucrainene sunt pregătite să exporte cereale mai ales în Orient și Africa.

Toate acestea vor traversa Marea Neagră pe culoare sigure și vor fi inspectate de echipe mixte formate din reprezentanți civili și militari din Ucraina, Rusia, Rurcia, sub egida ONU.

De asemenea, traseele navelor vor fi inspectate inclusiv din satelit pentru ca în fața lor să nu fie mine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS