19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaViktor Orban, acuzat de 44 de eurodeputaţi că sprijină Rusia în războiul din Ucraina

Viktor Orban, acuzat de 44 de eurodeputaţi că sprijină Rusia în războiul din Ucraina

44 de eurodeputați, inclusiv din România, aparţinând grupurilor Renew Europe, EPP și S&D, i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Ungariei, Viktor Orbán, în care-i reproșează acestuia susținerea acordată Rusiei, în contextul în care această țară continuă războiul în Ucraina, scrie G4Media.

Europarlamentarii îi reproșează lui Orbán că, în negociere Consiliului European, Ungaria s-a opus pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei, invocând necesitatea achiziției de petrolului rusesc, deși exista alternativă conducta Adria.

„Scutirea pe care ați obținut-o pentru petrolul rusesc prin conducte va continua să finanțeze crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei”, avertizează semnatarii scrisorii.

De asemenea, eliminarea Patriarhului Kirill, care a fost scos de Ungaria de pe lista persoanelor sancționate de UE, nu face decât să „mobilizeze sprijin pentru actele criminale care ucid în mod tragic poporul ucrainean, inclusiv copii nevinovați”, mai arată eurodeputații.

Semnatarii scrisorii îi cer premierului Ungariei – în calitatea sa de lider al unui stat membru al UE (care încă se vindecă de rănile provocate de regimul dictatorial sovietic) – să păstreze unitatea europeană.

„Vă cerem să vă poziționați de partea dreaptă a istoriei alături de poporul maghiar, care este în mod clar solidar cu Ucraina. Vă cerem să vă comportați ca un adevărat european”, îi scriu eurodeputații lui Viktor Orbán.

Scrisoare eurodeputaților, integrală:

„Prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán

14 iunie 2022, Bruxelles

Stimate domnule prim-ministru Viktor Orbán,

În timp ce noi, membrii Parlamentului European, am urmărit negocierile Consiliului European privind adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, nu am putut înțelege acțiunile dumneavoastră menite să întârzie procesul, să divizeze poziția UE și să slăbească măsurile restrictive împotriva Rusiei. Atunci când lumea democratică este unită în sprijinul Ucrainei și al poporului ucrainean, ne așteptăm ca guvernul dvs. să facă același lucru. În schimb, am asistat la prioritizarea regretabilă a câștigului economic național și a intereselor politice personale în detrimentul vieții poporului ucrainean.

Regretăm că guvernul dumneavoastră nu a fost dispus să ia în considerare conducta Adria de la Marea Adriatică ca alternativă pentru a satisface nevoile de petrol ale Ungariei. Scutirea pe care ați obținut-o pentru petrolul rusesc prin conducte va continua să finanțeze crimele de război ale Rusiei împotriva Ucrainei. Persoane precum Patriarhul Kirill, care a fost eliminat de pe lista de sancțiuni a UE la insistențele dumneavoastră de ultim moment, vor continua să mobilizeze sprijin pentru actele criminale care ucid în mod tragic poporul ucrainean, inclusiv copii nevinovați.

Uniunea Europeană a fost creată pentru a promova pacea, cooperarea și unitatea. Această unitate este motivul pentru care UE și statele sale membre rezistă crizelor și ies de fiecare dată mai puternice decât înainte. Suntem încrezători că acest lucru va continua să se întâmple și după acest război teribil. Ucraina este Europa. Prin implementarea rapidă a reformelor proeuropene și prin apărarea democrației și a valorilor europene împotriva tiraniei rusești, Ucraina merită tot sprijinul nostru, inclusiv statutul de candidat la UE. Prin urmare, vă solicităm, în calitate de lider al unui stat membru al UE care încă se vindecă de rănile provocate de regimul dictatorial sovietic, să păstrați unitatea europeană. Vă cerem să vă poziționați de partea dreaptă a istoriei alături de poporul maghiar, care este în mod clar solidar cu Ucraina. Vă cerem să vă comportați ca un adevărat european.

Cu sinceritate,

Petras Auštrevičius, Renew Europe, Lithuania 

Michael Gahler, EPP, Germany

Isabel Santos, S&D, Portugal 

Thomas Waitz, Greens/EFA, Austria 

Eugen Tomac, EPP, Romania

Monica Semedo, Renew Europe, Luxembourg 

Helmut Geuking, EPP, Germany 

Olivier Chastel, Renew Europe, Belgium 

Radosław Sikorski, EPP, Poland

Georgios Kyrtsos, Renew Europe, Greece

Krzysztof Hetman, EPP, Poland

Martin Hosjík, Renew Europe, Slovakia

Andrius Kubilius, EPP, Lithuania

Ioan-Dragos Tudorache, Renew Europe, Romania 

Ljudmila Novak, EPP, Slovenia 

Karin Karlsbro, Renew Europe, Sweden 

Marek Paweł Balt, S&D, Poland 

Nicolae Ștefănuță, Renew Europe, Romania 

Ivan Štefanec, EPP, Slovakia 

Luis Garicano, Renew Europe, Spain

Klemen Grošelj, Renew Europe, Slovenia 

Vladimír Bilčík, EPP, Slovakia

Barry Andrews, Renew Europe, Ireland 

Thijs Reuten, S&D, Netherlands 

Rasa Juknevičienė, EPP, Lithuania 

Hilde Vautmans, Renew Europe, Belgium

Ramona-Victoria Strugariu, Renew Europe, Romania 

Michal Šimečka, Renew Europe, Slovakia 

Vlad Gheorghe, Renew Europe, Romania 

Aušra Maldeikienė, EPP, Lithuania 

Ivars Ijabs, Renew Europe, Latvia 

Christophe Grudler, Renew Europe, France

Juozas Olekas, S&D, Lithuania 

Bernard Guetta, Renew Europe, France

Alexander Yordanov, EPP, Bulgaria

Michal Wiezik, Renew Europe, Slovakia 

Carles Puigdemont, NA, Spain

Lucia Ďuriš Nicholsonová, Renew Europe, Slovakia 

Antoni Comín, NA, Spain 

Roberts Zīle, ECR, Latvia 

Morten Petersen, Renew Europe, Denmark 

Dace Melbārde, ECR, Latvia 

Bart Groothuis, Renew Europe, Netherlands 

Karen Melchior, Renew Europe, Denmark”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS