10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaRusia numește închiderea spațiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept ”act ostil”

Rusia numește închiderea spațiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept ”act ostil”

Rusia spune că interzicerea avionului lui  Serghei Lavrov în spațiul aerian al vecinilor Serbiei reprezintă o „acțiune ostilă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de acțiuni ar putea pune probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt. 

Trei țări vecine Serbiei – Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru – și-au închis spațiul aerian pentru avionul oficial care trebuia să îl ducă pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la Belgrad, conform Digi24.

Astfel de acțiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt

Dmitri Peskov a declarat reporterilor că astfel de acțiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar nu vor împiedica Moscova să mențină contacte cu țările prietene.

Reacția lui Peskov vine după cea a Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

Ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare

„Astăzi, (…) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.

„Delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian”, a adăugat ea.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a denunţat luni dimineaţa închiderea spaţiului aerian pentru Lavrov drept un demers îndreptat „împotriva Rusiei ca stat şi Serbiei ca stat”. „Sper că reacţia va fi comună şi extrem de severă, nu doar sub formă de proteste diplomatice, ci se va traduce şi prin acţiuni practice, concrete”, a scris Kosaciov pe Telegram.

Duminică, şefa guvernului sârb Ana Brnabic a declarat că situaţia din jurul acestei vizite era „extrem de complicată” din cauza imposibilităţii de a survola unele ţări şi că preşedintele sârb Aleksandar Vucic era implicat el însuşi la organizarea vizitei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS