3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaUngaria, acuzată că a știut din timp de invadarea Ucrainei

Ungaria, acuzată că a știut din timp de invadarea Ucrainei

Furie în Ungaria după ce șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei a spus luni că Viktor Orban a fost avertizat din timp de Vladimir Putin că va ataca Ucraina. Ambasada Ungariei la Kiev a spus că este ”revoltată” de aceste acuzații, informează Observatornews. 

Ungaria a respins acuzațiile făcute de un înalt oficial ucrainean conform cărora Budapesta a fost avertizată de președintele rus Vladimir Putin cu privire la planul său de a invada Ucraina. Kremlinul credea că Ungaria ”ar putea lua o parte din teritoriul său înapoi” scrie Euractiv, aluzie la regiunea Transcarpatia din Ucraina. 

Presa din Ucraina a citat luni o declarație a secretarului Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov. Acesta a spus că Ungaria știa din timp că Rusia pregătește un atac asupra Ucrainei. 

„Ungaria își declară deschis cooperarea cu Federația Rusă. Mai mult, a fost avertizată din timp de Putin că vor avea loc atacuri asupra țării noastre. I-ați văzut poziția”, a spus Danilov, potrivit UNIAN.

Danilov a mai susținut că Moscova credea că Budapesta ar dori să anexeze o parte din teritoriul Ucrainei. Aproximativ 140.000 de etnici maghiari trăiau în regiunea Transcarpatia din Ucraina înainte de război, potrivit acestuia. 

”Ei bine, vom vedea ce consecințe vor fi pentru această țară după acest război”, a adăugat Danilov.

Ungaria a rupt frontul în UE

Secretarul de stat pentru comunicare și relații internaționale din Ungaria, Zoltán Kovács, a spus că acuzațiile sunt știri false, o răzbunare pentru politica Ungariei de a refuza să furnizeze arme Ucrainei.

Ungaria își menține decizia de a nu trimite arme în Ucraina și de a nu permite ca arme letale să tranziteze teritoriul său. Budapeste consideră că este un risc să se implice în război.

„Deși înțelegem că Ucraina nu salută decizia noastră, răspândirea de știri false și minciuni nu ne vor schimba poziția”, a scris Kovács pe Twitter.

Relațiile dintre cele două țări erau tensionate de dinainte de război din cauza drepturilor minorității etnice maghiare din Ucraina, dar s-au înrăutățit și mai mult după invazia rusă. Ungaria a votat în favoarea tuturor pachetelor de sancțiuni ale UE la adresa Rusiei până acum, dar s-a opus cu vehemență sancțiunilor care vizează importurile de energie.  De asemenea, Budapesta a rupt frontul în UE, spunând că este pregătită să respecte cerințele Moscovei de a fi plătită în ruble pentru exporturile de gaze.

Papa Francisc: Viktor Orban mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai

Papa Francisc a dezvăluit, luni, într-un interviu pentru Corriere della Sera, că, la recenta sa întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, acesta l-a asigurat că ruşii ”au un plan şi că pe 9 mai totul se va termina”.

”Sper să fie aşa, doar astfel am înţelege graba escaladării din aceste zile. Pentru că acum nu este vorba doar despre Donbas, este Crimeea, este Odesa, (ruşii) le blochează (ucrainenilor) accesul la Marea Neagră, asta-i tot. Sunt pesimist, dar trebuie să facem toate gesturile posibile pentru a opri războiul”, a mai spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS