24 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăRazboi UcrainaRuşii au atacat din nou Azovstal, având planurile combinatului

Ruşii au atacat din nou Azovstal, având planurile combinatului

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol – ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov – după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici, informează Agerpres.

Ruşii au găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seară pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean al apărării. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia.

Responsabilul ucrainean a menţionat că tocmai în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov. „I s-a spus că (…) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma ‘victoria'”ocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, a afirmat Gheraşcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Miercuri seară, David Arahamia, liderul grupului majoritar din parlamentul ucrainean, anunţase chiar că trupele ruse au intrat în perimetrul combinatului siderurgic, după ce primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, anunţase că s-a pierdut contactul cu militarii din catacombe.

Totuşi, Arahamia a adăugat că autorităţile de la Kiev erau în contact în cursul serii cu rezistenţa ucraineană care apără combinatul.

„Cu sprijinul forţelor aeriene, inamicul şi-a reînnoit atacul cu scopul de a prelua controlul asupra combinatului”, a indicat joi Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin-sinteză despre situaţia de pe front.

Rusia a promis ca în următoarele zile să instituie câteva ore de încetare a focului pentru evacuarea civililor în condiţii de securitate.

Lupte şi pe alte fronturi

Situaţia rămâne tensionată şi pe alte fronturi din Donbas, regiune din estul Ucrainei aflată în prezent în epicentrul războiului, notează dpa.

Conform unor informaţii, trupele ucrainene din apropierea Doneţkului au fost supuse unor atacuri puternice de artilerie şi ale aviaţiei ruse. După bombardamentele masive a oraşelor din Donbas, autorităţile locale au anunţat că numeroşi civili au fost ucişi sau răniţi.

„După ce o rachetă a lovit Kramatorsk, 25 de persoane au fost rănite, nouă clădiri de locuinţe, şcoala şi elemente ale infrastructurii civile au fost avariate”, a anunţat joi pe canalul său de Telegram şeful administraţiei civile din Doneţk, Pavlo Kirilenko. Potrivit lui, şi localităţile Ceasiv Iar, Mariinka şi Avdiivka au fost bombardate şi cel puţin o persoană a murit la Ceasiv Iar.

Armata rusă încearcă să lanseze noi atacuri în direcţia oraşelor Liman, Popasna şi Sieverodoneţk. Dar trupele ucrainene spun că până în prezent au reuşit să respingă aceste atacuri.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, unde de asemenea se duc lupte grele, a declarat că cel puţin cinci oameni au fost ucişi în bombardamentele asupra oraşelor Severodoneţk, Lisiceansk, Hirske şi Popasna. Haidai nu a oferit informaţii despre numărul răniţilor. Şi aici, clădiri de locuinţe şi infrastructura au fost grav avariate, a mai spus el.

De asemenea, trupele ucrainene au reuşit să preia controlul mai multor localităţi, ocupate anterior de ruşi, la graniţa dintre regiunile Herson şi Nikolaev (Mikolaiv), a indicat Statul Major ucrainean, care nu a precizat nici denumirea lor şi nici nu a oferit alte informaţii.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că artileria sa a lovit mai multe poziţii şi puncte de rezistenţă în timpul nopţii, ucigând 600 de luptători, transmite Reuters. Ministerul rus a mai precizat că rachetele ruse au distrus echipament dal aviaţiei ucrainene pe aerodromul Kanatovo, din regiunea Kirovohrad (centrul Ucrainei) şi un mare depozit de muniţii în Nikolaev, în sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS