13.7 C
Craiova
sâmbătă, 24 februarie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaVladimir Putin ar putea în curând să declare oficial război Ucrainei

Vladimir Putin ar putea în curând să declare oficial război Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile pentru invadarea Ucrainei continuă să se clatine, consideră oficiali americani și occidentali, citați de CNN.

9 mai, cunoscută drept ”Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziştilor de către ruşi în 1945.

Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul ”denazificării” în acea ţară, ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat oficial, notează News.ro.

”Cred că va încerca să iasă din ‘operaţiunea sa specială’”

”Cred că va încerca să iasă din ‘operaţiunea sa specială’”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC.

”El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: ‘Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească’”, a mai afirmat Wallace.

Există ”motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, luni, că există ”motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice.

Price a adăugat că este la curent cu ”speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.

”Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război“

”Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească recruţii într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a afirmat Price.

Alte scenarii sunt, însă, luate în considerare

Alte scenarii sunt, însă, luate în considerare, cum ar fi anexarea teritoriilor separatiste Lugansk şi Doneţk în estul Ucrainei, un impuls major spre Odessa în sud sau declararea controlului deplin al oraşului-port Mariupol din sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS