17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaUn copil a murit şi altul a fost rănit după ce ruşii au bombardat un cămin din Odesa

Un copil a murit şi altul a fost rănit după ce ruşii au bombardat un cămin din Odesa

Forţele ruse nu au mai efectuat niciun atac terestru în Ucraina, în ultimele 24 de ore, potrivit analiştilor britanici de la Institutul pentru Studiul Războiului. Au continuat, în schimb, bombardamentele intense atât în Donbas, cât şi mai aproape de graniţa României, la Odessa, informează Observatornews.

Aici au fost lovite, între altele, un cămin de elevi şi o biserică, iar podul de peste estuarul Nistrului a fost atacat pentru a treia oară. Bombardamentele s-au reluat şi la Mariupol, după evacuarea unui grup de civili blocaţi de două luni în adăposturile oţelăriei Azovstal. Un băiat de 14 ani şi-a pierdut viaţa, iar o fată de 17 ani, grav rănită, a ajuns la spital. Este bilanţul atacului de aseară, al forţelor ruse, asupra portului Odesa. O rachetă a lovit în plin un cămin de elevi care nu avea nicio legătură cu operaţiunile militare. 

„Ce înseamnă asta? De ce? Cum puteau aceşti copii şi căminul lor să ameninţe statul rus? Dar aşa luptă ei (ruşii), peste tot”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Ruşii, luaţi în vizor de dronele ucrainenilor

În urma atacului, o biserică ortodoxă din apropiere a rămas fără acoperiş. Alte rachete au lovit podul rutier şi de cale ferată de la vărsarea Nistrului în mare, singura legătură directă între Odessa, sudul Basarabiei şi România. Podul era deja avariat şi închis circulaţiei după două atacuri precedente ale ruşilor. Dar se pare că aceştia doresc să-l distrugă cu totul, poate în vederea unei ofensive spre Odessa. Tot în apropierea României, armata ucraineană afirmă că a contraatacat cu succes în zona insulei Şerpilor. Iar mai târziu, noi atacuri ale dronelor au distrus obiective militare chiar de pe insulă.

Bineînţeles, generalii de la Moscova afirmă că forţele lor sunt cele care au doborât mai multe drone ucrainene. În oraşul distrus, Mariupol, calvarul a luat sfârşit pentru aproximativ o sută de civili din adăposturile subterane de la oţelăria Azovstal. Ruşii au acceptat să înceteze focul pentru ca oamenii să iasă la lumină şi să poată pleca spre locuri mai liniştite. Printre cei evacuaţi s-a aflat şi un bebeluş de numai două luni. Un convoi de autobuze i-a adus pe unii dintre ei în oraşul Zaporijie, aflat, deocamdată, mai departe de linia frontului.

Dar operaţiunea de evacuare rămâne deosebit de riscantă. Un alt grup de refugiaţi a rămas în oraş deoarece autobuzele nu au putut ajunge la locul stabilit. Iar alţii au fost duşi într-o tabără de pe teritoriul controlat de ruşi şi aliaţii lor separatişti. În subteranele de la Azovstal, alături de 2000 de luptători ucraineni care refuză să se predea, s-ar mai afla sute de civili, inclusiv copii. Unii sunt blocaţi sub dărâmături, în urma bombardamentelor, iar alţii se tem să iasă din adăposturi pentru a nu ajunge în Rusia.

Clădiri civile din Donbas şi Belgorod, bombardate

Oricum, după încheierea armistiţiului, bombardamentele s-au reluat, practic fără încetare, deşi ruinele oţelăriei nu mai au nicio valoare strategică. Militarii ucraineni susţin că un grup de soldaţi ruşi a încercat să ia cu asalt uzina, dar a fost respins după ce a pierdut cinci oameni. Rusia a transferat pe alte fronturi din Donbass câteva unităţi care au acţionat la Mariupol, potrivit experţilor occidentali. Dar această regrupare nu va fi, deocamdată, de mare folos. Atacul ucrainean de zilele trecute asupra unui post de comandă rusesc din oraşul Izium a oprit, pentru moment, ofensiva terestră din această zonă, consideră experţii.

Ca şi la Odessa, bombardamentele ruseşti din Donbas nu cruţă clădirile civile fără vreun rol militar. A fost, astfel, incendiată clădirea unui liceu renumit din regiunea Luhansk, monument de arhitectură care supravieţuise celor două războaie mondiale. La rândul lor ucrainenii trec la contraatacuri tot mai îndrăzneţe, chiar pe teritoriul Rusiei. O explozie puternică s-a auzit noaptea trecută în oraşul Belgorod. Conducerea locală a anunţat că artileria antiaeriană ar fi respins atacul unui avion ucrainean. Eforturile Kievului se vor intensifica datorită armamentului şi muniţiilor trimise, în cantităţi tot mai mari, din Occident.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS