10.6 C
Craiova
luni, 26 februarie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaArmata rusă a furat de la un dealer din Ucraina utilaje agricole de cinci milioane de dolari

Armata rusă a furat de la un dealer din Ucraina utilaje agricole de cinci milioane de dolari

Trupele rusești din orașul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la o reprezentanță de mașini agricole și le-au trimis în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă. Însă, după o călătorie de peste 1.000 de kilometri, hoții au constatat că niciunul dintre echipamente nu putea fi folosit. Mașinile agricole, de înaltă tehnologie, fuseseră blocate de la distanță, relatează CNN, citat de Digi24.

În ultimele câteva săptămâni, au existat tot mai multe relatări că soldații ruși fură echipamente agricole, cereale și chiar materiale de construcții, dincolo de obișnuita „pradă” pe care și-o iau din locuințele oamenilor. Dar cazul jafului din Melitopol de la un dealer de mașini agricole John Deere (companie americană, unul dintre cei mai mari producători de mașini agricole din lume – n.r.) arată că este o practică din ce în ce mai bine organizată, fiind folosite vehiculele militare rusești pentru ca echipamentele să fie trimise în Rusia.

CNN a aflat că echipamentul sustras de la dealerul Agrotek din Melitopol, oraș care a fost ocupat de forțele rusești la începutul lunii martie, însumează în total aproape 5 milioane de dolari, în condițiile în care numai combinele de recoltat valorează 300.000 de dolari fiecare.

Sursa CNN, care pentru propria siguranță a cerut păstrarea anonimatului, a povestit că mai întâi au fost confiscate două combine de recoltat, un tractor și o semănătoare. Dar în următoarele câteva săptămâni, toate celelalte mașini au fost ridicate: în total, 27 de utilaje agricole. 

Camerele de luat vederi au surprins momentul în care utilajele erau încărcate într-un camion cu platformă, aparent militar, care avea pe el litera „Z” vopsită cu alb.

Pe de altă parte, sursa CNN a relatat că hoții din rândul trupelor rusești păreau să facă parte din grupări rivale: unii veneau dimineața, alții veneau seara.

Utilaje agricole monitorizate prin GPS

O parte din utilaje au fost duse într-un sat din apropiere, dar alte mașini au fost trimise într-o lungă călătorie, spre Cecenia, la peste 1.000 de kilometri distanță. Datorită faptului că utilajele sunt echipate cu GPS, a fost posibilă urmărirea deplasării lor. Ultima locație indicată a fost localitatea Zahan-Iurt din Cecenia.

Însă echipamentele transportate în Cecenia, printre care se numărau și combine de recoltat, pot fi controlate de la distanță. „Când invadatorii s-au urcat, în Cecenia, la volanul combinelor furate, și-au dat seama că nici măcar nu le puteau porni, pentru că vehiculele erau blocate de la distanță”, a declarat sursa CNN.

Așa că echipamentele agricole furate par să lâncezească deocamdată la o fermă de lângă Groznîi. Sursa CNN spune însă că hoții par să fi găsit în Rusia specialiști care încearcă să „spargă” protecția echipamentelor. „Dacă vor vinde combinele, fie numai pentru piese de schimb, tot vor câștiga ceva bani”, a spus contactul CNN.

Alte surse din regiunea Melitopol spun că furturile comise de unitățile militare rusești s-au extins la grânele ținute în silozuri, într-o regiune care produce sute de mii de tone de cereale pe an.

O sursă a declarat pentru CNN că rușii le propun fermierilor locali să împartă profiturile pe jumătate.

Fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele rusești nu își pot transporta însă produsele. Nu funcționează niciun elevator, niciunul dintre porturi nu e funcțional și nu poți transporta nicăieri cereale din teritoriul ocupat, așa că forțele rusești s-au făcut pur și simplu stăpâne peste recolte, le fură și le duc în Crimeea, a relatat sursa CNN

Săptămâna trecută, primarul din Melitopol a postat o înregistrare video care arată un convoi de camioane care pleacă din Melitopol și care pare încărcat cu cereale. „Avem dovezi clare că au descărcat cereale din silozul orașului Melitopol”, a declarat primarul pentru CNN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS