5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaPeste 6.000 de persoane au fost evacuate vineri din Mariupol și alte oraşe ucrainene

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate vineri din Mariupol și alte oraşe ucrainene

Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 de persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene, informează News.ro.

Irina Vereşciuk a menţionat că cifra include 1.431 de persoane care s-au mutat din oraşele sudice Berdiansk şi Melitopol – cu propriile vehicule – în oraşul Zaporojie, deţinut de guvernul ucrainean, prin coridoarele de evacuare. 

771 dintre aceste persoane au venit iniţial din oraşul asediat Mariupol. 

Între timp, a precizat Vereşciuk, un convoi separat de 42 de autobuze din oraşul Berdiansk – care transporta rezidenţi din Mariupol – a trecut de un punct-cheie de control rusesc şi se afla în drum spre Zaporojie.  

În plus, oficialul a spus că zece autobuze au venit de la Zaporojie la Berdiansk, livrând 80 de tone de ajutor umanitar. 
 
”Mâine dimineaţă va continua evacuarea locuitorilor din Mariupol”, a adăugat ea.

A început evacuarea civililor din Mariupol

După ce autoritățile au întâmpinat mai multe probleme în evacuarea civililor din Mariupol, aceștia au fost, în cele din urmă, urcați în autobuze în orașul Berdiansk și s-au îndreptat vineri către orașul Zaporojie, controlat de guvernul ucrainean, potrivit consiliului orașului Mariupol, citat de CNN.

Oficialii verifică oamenii și documentele înainte de coborârea din autobuze.

„Apoi există un întreg sistem de voluntari și oficiali ai guvernului orașului. Aproape toți refugiații cu care am vorbit spun că locuința lor a fost distrusă în Mariupol”, a declarat reporterul CNN de la fața locului.

Unii bărbați au spus că au fost puși să-și scoată cămășile la punctele de control ale armatei ruse și au fost verificați de tatuaje despre care forțele ruse cred că ar ajuta să-i identifice dacă fac parte din armata ucraineană.

Un pasager din autobuz a spus că „un băiat de 18 ani a fost văzut cu tatuaje și a fost imediat îmbrăcat, i s-a pus o glugă pe cap și aruncat într-un transportor blindat de soldații ruși și dus”, potrivit reporterului CNN.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii hotărâse vineri seară să amâne încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol, potrivit BBC.

„Echipa CICR care se îndreptase vineri spre Mariupol pentru a facilita trecerea în siguranță a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie după ce aranjamentele și condițiile au făcut imposibilă continuarea”, a spus CICR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS