11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaTurcia, pregătită să devină țară garant pentru Ucraina

Turcia, pregătită să devină țară garant pentru Ucraina

Turcia este pregătită, în principiu, să acționeze ca o țară garant pentru Ucraina, dar trebuie stabilite detaliile unei astfel de scheme de securitate, a declarat joi președintele Tayyip Erdogan. Acesta a adăugat că decizia Moscovei de a-și reduce unele dintre operațiunile din apropierea Kievului și a Cernihivului este „cu adevărat importantă”, transmite Reuters.

Vorbind într-un zbor de întoarcere din Uzbekistan, Erdogan a spus că discuțiile de la Istanbul, unde Ucraina a prezentat Rusiei o propunere scrisă pentru a pune capăt războiului, au dat un „impuls semnificativ” procesului.

Erdogan va transmite din nou o ofertă de a-i găzdui pe președintele ucrainean și pe președintele rus pentru negocieri

El a adăugat că va transmite din nou o ofertă de a-i găzdui pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe președintele rus Vladimir Putin pentru negocieri.

„În ceea ce privește chestiunea garantării, putem fi una dintre țările garante care asigură securitatea Ucrainei, suntem pregătiți pentru acest lucru în principiu, dar, bineînțeles, trebuie stabilite detaliile”, a declarat acesta, citat de postul de televiziune NTV, referindu-se la o ofertă a Ucrainei ca mai multe țări, inclusiv Turcia, să acționeze ca garanți de securitate.

Turcia, membră NATO, are o frontieră maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră

Turcia, membră NATO, are o frontieră maritimă cu Ucraina și Rusia în Marea Neagră, are legături bune cu ambele țări și s-a oferit să medieze conflictul.

Ankara a sprijinit Ucraina, opunându-se în același timp sancțiunilor impuse Moscovei, iar săptămâna aceasta a găzduit negociatori din ambele părți pentru primele discuții de pace față în față din ultimele săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS