10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalUcraina cere Crucii Roșii să nu-și deschidă filială în Rostov pe Don

Ucraina cere Crucii Roșii să nu-și deschidă filială în Rostov pe Don

Ucraina a cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii să nu deschidă, așa cum a anunțat, un post în Rostov pe Don, în Rusia, Kievul spunând că această mutare ar legitima „coridoarele umanitare” ale Moscovei și răpirea și deportarea forțată a ucrainenilor, transmite Reuters.

Șeful CICR a declarat joi, după discuțiile sale cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, că este nevoie de un acord între armatele rusă și ucraineană înainte ca civilii să poată fi evacuați în mod corespunzător din Ucraina devastată de război.

Presa rusă a relatat că șeful Crucii Roșii, Peter Maurer, a cerut Rusiei să faciliteze deschiderea unui birou al Crucii Roșii la Rostov pe Don.

Mykhailo Radutskyi, președintele comisiei pentru sănătate publică din parlamentul ucrainean, a cerut Crucii Roșii să își schimbe planurile.

„Comitetul face apel la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să nu legitimeze „coridoarele umanitare” pe teritoriul Federației Ruse, precum și să nu sprijine răpirea ucrainenilor și deportarea forțată a acestora”, a declarat Radutskyi.

Rostov pe Don este cel mai mare oraș rusesc de la granița de est a Ucrainei și capitala administrativă a regiunii Rostov, care a fost folosită de Rusia pentru tabere de cazare temporară pentru persoanele transportate din zona de război.

Rusia a afirma că a evacuat câteva sute de mii de persoane din Ucraina de la începutul așa-zisei „operațiuni militare speciale”

Ucraina susține că Rusia a deportat ilegal mii de persoane de la începutul războiului, inclusiv aproximativ 15.000 de civili din orașul asediat Mariupol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS