16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaPreşedintele Ucrainei va participa la summitul NATO de joi

Preşedintele Ucrainei va participa la summitul NATO de joi

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia, a făcut cunoscut marţi Alianţa Nord-Atlantică, notează AFP.

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina, a indicat că Volodimir Zelenski va „participa activ” la summit, „minim” cu un discurs şi „maxim” prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video”, conform Agerpres.

Liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse

Liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse, potrivit purtătorului său de cuvânt. „Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie”, a spus el. În schimb, „nu vor fi discutate noi formule de securitate” pentru Ucraina, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Volodimir Zelenski a declarat la 15 martie că trebuie „recunoscut” că Ucraina nu poate adera la NATO, în timp ce această problemă a fost unul din motivele invocate de Rusia pentru a justifica invadarea ţării.

„Aliaţii ajută Ucraina să facă respectat dreptul său fundamental de a se apăra, furnizându-i o cantitate importantă de echipamente militare esenţiale”, a amintit responsabilul NATO.

„În cursul summitului, aliaţii şi Ucraina vor lua în considerare ce pot face aliaţii pentru a-şi întări sprijinul (lor) pentru Ucraina”, a adăugat el.

La Bruxelles au loc şi un summit G7 şi un summit al Uniunii Europene

Acest summit extraordinar al NATO a fost convocat de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, pentru joi, ziua în care la Bruxelles au loc şi un summit G7 şi un summit al Uniunii Europene.

Preşedintele american, Joe Biden, care va participa la aceste trei summit-uri, a făcut cunoscut că Occidentul va anunţa „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi le va întări” pe cele care există deja.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS