13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaMinistrul grec de externe vrea să conducă o misiune umanitară la Mariupol

Ministrul grec de externe vrea să conducă o misiune umanitară la Mariupol

Ministrul de externe elen Nikos Dendias a declarat marți că dorește să conducă o misiune umanitară în orașul asediat Mariupol din Ucraina, unde trăiesc mii de etnici greci, informează Hotnews.

Ucraina a făcut apel marți la Rusia pentru a permite accesul cu provizii umanitare în Mariupol și pentru a lăsa civilii să iasă din orașul devastat de bombardamentele rusești.

Rusia neagă că ar fi vizat civili și acuză Ucraina pentru eșecul repetat de a stabili un pasaj sigur pentru civili în afara Mariupolului. Ucraina a sfidat un ultimatum pentru ca orașul să se predea până în zorii zilei de luni, o condiție pentru ca forțele rusești să lase civilii să plece în siguranță.

Dendias a spus că prioritatea Greciei este de a proteja civilii neînarmați și etnicii greci care trăiesc în Mariupol, adăugând că a notificat deja autoritățile ucrainene și ruse cu privire la misiunea umanitară.

„Intenționez să conduc personal această misiune de ajutor”, a spus el în declarații făcute presei după ce s-a întâlnit cu consulul general al Greciei la Mariupol, Manolis Androulakis, ultimul diplomat al UE care a părăsit săptămâna aceasta portul ucrainean asediat.

Dendias a precizat că se coordonează cu Crucea Roșie.

Mariupol, un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de război, a avut din punct de vedere istoric o populație considerabilă de etnici greci.

Cel puțin zece etnici greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți de când Rusia a început să atace Mariupol. Peste 150 de cetățeni greci, echipaje de nave și etnici greci au fost evacuați din regiune, potrivit guvernului elen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS