27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaUcraina vrea să evacueze locuitorii mai multor oraşe prin nouă coridoare umanitare

Ucraina vrea să evacueze locuitorii mai multor oraşe prin nouă coridoare umanitare

Ucraina speră să evacueze, joi, civili prin nouă coridoare umanitare, din mai multe oraşe, inclusiv din oraşul încercuit de forţele ruse Mariupol (sud), a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, citată de Agerpres.

Situaţia din unele oraşe ucrainene – precum Izium în nord-estul ţării, care se află sub asediul forţelor ruse, şi portul Mariupol din sud-estul ţării, care este de mai multe zile complet încercuit – este considerată catastrofală. În ultimele zile, oamenii au putut de mai multe ori să fugă prin coridoare speciale. Însă în Mariupol mai multe încercări de evacuare au eşuat, până când marţi circa 20.000 de persoane au putut părăsi oraşul.

Pierderile de vieţi omeneşti sunt în creştere şi în oraşul Cernigău din nordul Ucrainei, cu 53 de persoane ucise de forţele ruse numai în ziua de miercuri, a anunţat guvernatorul regional joi. „Suferim pierderi grele: 53 de cetăţeni au fost ucişi ieri”, a spus guvernatorul Viaceslav Ceaus.

Informaţia nu a putut fi verificată deocamdată.

Ruşii acuză armata ucraineană că bombardează aşezări din regiunile separatiste

Miercuri, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a acuzat forţele ruse că bombardează convoaie umanitare şi locuri unde se adună oameni.

La rândul său, Rusia a formulat acuzaţii similare împotriva forţelor militare ucrainene.

Joi, lideri separatişti din regiunea Lugansk din estul Ucrainei au afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, că armata ucraineană a bombardat patru localităţi din această autoproclamată republică, a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia.

O casă a fost distrusă şi alta a fost avariată, au informat autorităţile separatiste pe canalul lor Telegram.

Nici această informaţie nu a putut fi verificată din surse independente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS