26.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi Ucraina(VIDEO) Zelenski a ținut un discurs istoric în Congresul SUA

(VIDEO) Zelenski a ținut un discurs istoric în Congresul SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut miercuri o paralelă, într-o intervenţie video în Congresul american, între războiul dus de Rusia în Ucraina şi atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum şi atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane de la Pearl Harbor în 1941, relatează AFP.

https://www.facebook.com/Reuters/videos/328223579362987

„În marea istorie a dumneavoastră, aveţi pagini care vă permit să îi înţelegeţi pe ucraineni”, le-a spus el prin videoconferinţă aleşilor americani.

„Amintiţi-vă de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică de 7 decembrie 1941, când cerul dumneavoastră era acoperit de avioanele care vă atacau. Amintiţi-vă de 11 Septembrie, acea zi teribilă din 2001”, a adăugat el, conform Agerpres.

„Europa nu a mai trăit această teroare de 80 de ani”, a declarat preşedintele ucrainean.

Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să fie „liderul lumii” şi „liderul păcii”

Zelenski i s-a adresat, de asemenea, omologului său american, Joe Biden, cerându-i să fie „liderul lumii” şi „liderul păcii”.

„În calitate de lider al naţiunii mele, mă adresez preşedintelui Biden”, a spus el, exprimându-se în engleză la sfârşitul discursului.

„Sunteţi liderul unei mari naţiuni. Vreau să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”, a declarat Zelenski.

Zelenski a implorat SUA şi aliaţii lor occidentali să facă mai mult pentru a-i salva ţara de invazia rusă

El i-a mulţumit lui Joe Biden pentru ajutor, dar a implorat, de asemenea, SUA şi aliaţii lor occidentali să facă mai mult pentru a-i salva ţara de invazia rusă.

Zelenski a făcut un nou apel la impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei sau ca Washingtonul să trimită avioane de luptă, potrivit DPA.

„Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morţii pentru mii de persoane”, a precizat el în intervenţia sa în direct de la Kiev.

Zelenski a spus că, în cazul în care o zonă de excludere aeriană „ar fi prea mult de cerut”, atunci SUA ar trebui să îi trimită avioane „pentru a ne apăra poporul”.

„Este în joc destinul ţării noastre”, a adăugat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS