11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaNegocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil

Negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil în ceea ce privește redactarea unui tratat de pace în 15 puncte, susțin jurnaliștii de la Financial Times.

Rusia susține că și-ar retrage trupele din Ucraina dacă guvernul de la Kiev își declară neutralitatea și își limitează capacitățile militare.

Moscova vrea ca Ucraina să nu găzduiască baze militare străine sau armament

Acordul propus și discutat miercuri de negociatorii ruși și ucraineni implică renunțarea guvernului de la Kiev la aderarea NATO. De asemenea, Moscova vrea ca Ucraina să nu găzduiască baze militare străine sau armament pe teritoriul țării.

“Aceasta (neutralitatea Ucrainei) este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui Rusiei.

Anterior, Ucraina a declarat că va refuza această condiție impusă de Moscova

Pe de altă parte, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski a declarat pentru Financial Times că orice acord de încetare a focului ar implica neapărat și necondiționat „retragerea trupelor armate ale Federației Ruse de pe teritoriul Ucrainei” și, desigur, eliberarea orașelor și teritoriilor ocupate de la începutul invaziei.

Există progrese în discuțiile de miercuri, în ceea ce privește fixarea termenilor unui acord

Potrivit oficialilor ruși și celor ucraineni, există progrese în discuțiile de miercuri, în ceea ce privește fixarea termenilor unui acord.

Însă guvernul de la Kiev rămâne sceptic cu privire la intenția lui Putin de a accepta pacea și se teme că progresul ultimelor discuții dintre cele două delegații ar putea fi o iluzie, un mijloc al Moscovei de a câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și, implicit, pentru a relua ofensiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS