24.5 C
Craiova
miercuri, 6 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăRazboi UcrainaSpania a sechestrat iahtul oligarhului rus Serghei Chemezov

Spania a sechestrat iahtul oligarhului rus Serghei Chemezov

Un iaht în valoare de aproape 128 de milioane de euro al unui oligarh rus a fost sechestrat luni la Barcelona (Spania) în cadrul sancţiunilor împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunţat premierul spaniol, Pedro Sanchez. Potrivit cotidianului spaniol El Pais, este vorba despre iahtul Valérie, care ar aparține lui Serghei Chemezov, şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, informează Digi24.

„Am imobilizat temporar la Barcelona (nord-est) un iaht aparţinând unuia dintre principalii oligarhi ruşi, cu valoare de aproximativ 140 de milioane de dolari (128 de milioane de euro) şi o lungime de 85 de metri, iar altele urmează să vină”, a indicat Pedro Sanchez, fără alte precizări.

Serghei Chemezov apare în special pe listele oligarhilor ruşi sancţionaţi de Statele Unite şi Marea Britanie încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Alte iahturi au fost sechestrate în Franţa şi Italia

Răspunsul occidental implică blocarea conturilor bancare, vilelor şi navelor de lux ale magnaţilor ruşi. Dar capturile mari, precum câteva iahturi în Franţa şi Italia în ultimele zile, sunt încă destul de rare.

Un megaiaht cu valoare de 100-120 de milioane de euro, L’Amore Vero, a fost confiscat joi pe şantierul naval al portului La Ciotat, pe coasta mediteraneeană franceză, unde fusese adus pe 3 ianuarie pentru efectuarea unor lucrări de reparaţie.

Italia a anunţat sâmbătă că a îngheţat bunuri ale unor oligarhi ruşi în valoare de aproximativ 140 de milioane de euro, printre care două iahturi sechestrate cu o zi înainte: Lady M, în valoare de 95 de milioane de euro şi aparţinând magnatului din industria oţelului Alexei Mordaşov, un apropiat al Vladimir Putin vizat de sancţiunile UE, şi Lena (50 de milioane de euro), deţinută de Ghennadi Timcenko.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS