14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaRusia se va opri „într-o clipă” dacă Ucraina respectă termenii Kremlinului

Rusia se va opri „într-o clipă” dacă Ucraina respectă termenii Kremlinului

Rusia a declarat că este pregătită să oprească operațiunile militare „într-o clipă” dacă Kievul îndeplinește o listă de condiții, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Dmitri Peskov a spus că Moscova cere Ucrainei să înceteze acțiunile militare, să-și schimbe constituția pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus și să recunoască republicile separatiste Donețk și Lugansk ca state independente.

A fost cea mai explicită declarație a Rusiei de până acum dintre condițiile pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri ceea ce ea numește „operațiune militară specială”, aflată acum în 12-a zi.

Peskov a declarat pentru Reuters într-un interviu telefonic că Ucraina cunoștea condițiile. „Și li s-a spus că toate acestea pot fi oprite într-o clipă”.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei, potrivit Reuters.

Rusia nu are alte pretenții teritoriale asupra Ucrainei

Rusia a atacat Ucraina din nord, est și sud, lovind orașe precum Kiev, Harkov și portul Mariupol. Invazia lansată pe 24 februarie a provocat cea mai gravă criză a refugiaților din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat indignare în întreaga lume și a dus la sancțiuni grele asupra Moscovei.

Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului a insistat că Rusia nu are alte pretenții teritoriale asupra Ucrainei și a spus că „nu este adevărat” că cere predarea Kievului.

„Chiar terminăm demilitarizarea Ucrainei. O vom termina. Dar principalul lucru este că Ucraina își încetează acțiunea militară. Ar trebui să-și oprească acțiunea militară și atunci nimeni nu va trage”, a spus el.

Pe tema neutralității, Peskov a spus: „Ar trebui să facă amendamente la constituție conform cărora Ucraina ar respinge orice obiectiv de a intra în orice bloc”.

El a adăugat: „Am vorbit și despre cum ar trebui să recunoască că Crimeea este teritoriu rusesc și că trebuie să recunoască faptul că Donețk și Lugansk sunt state independente. Și atât. Totul se va opri într-o clipă”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS