10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaNegocierile Rusia-Ucraina s-a soldat cu organizarea unor “culoare umanitare” de evacuare a civililor

Negocierile Rusia-Ucraina s-a soldat cu organizarea unor “culoare umanitare” de evacuare a civililor

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, la o săptămână de la începerea războiului, s-a încheiat cu un acord pentru organizarea de ”culoare umanitare” în vederea evacuării civililor din zonele de luptă.

Încetarea temporară a focului se va aplica doar pe perioada evacuărilor, potrivit Reuters.

Cele două părţi au convenit, de asemenea, asupra livrării de alimente şi medicamente în sectoarele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.

”Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a scris negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak pe Telegram.

”Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite de forţele ruse. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea”, a deplâns consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili şi o posibilă încetare a focului în apropierea acestora.

”Chestiunea principală soluţionată astăzi este cea a salvării civililor aflaţi în zona luptelor” şi ”cred că este un progres important”, a punctat acesta.

”În general, a fost înţelegere la masa negocierilor”, dar în anumite chestiuni ”partea ucraineană are nevoie de timp pentru reflecţie şi consultări la Kiev”, a mai descris Vladimir Medinski discuţiile, care însă nu pun capăt războiului.

O nouă rundă de negocieri, a treia, care ar urma să se desfăşoare la începutul săptămânii viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS