20.1 C
Craiova
sâmbătă, 13 august, 2022
Știri de ultima orăRazboi UcrainaScrisoare de condamnare a Rusiei, semnată de 163 de laureați ai Premiului Nobel

Scrisoare de condamnare a Rusiei, semnată de 163 de laureați ai Premiului Nobel

O scrisoare de condamnare a Rusiei și sprijin pentru Ucraina a fost semnată de 163 laureați ai Premiului Nobel. Printre semnatari se numără și scriitorul turc Orhan Pamuk, scrie G4Media.

Ei au comparat atacul asupra Ucrainei cu atacul Germaniei naziste asupra Poloniei în 1939 și cu cel al Uniunii Sovietice în 1941. Printre semnatarii apelului se numără și scriitorul turc de renume mondial Orhan Pamuk.

Semnatarii scrisorii își exprimă sprijinul pentru poporul ucrainean care se confruntă cu agresiunea rusă:

”Într-o mișcare care amintește de infamul atac al Germaniei naziste asupra Poloniei în 1939 (folosind trucuri similare de simulare de provocare) și asupra Uniunii Sovietice în 1941, guvernul Federației Ruse, condus de președintele Putin, a lansat o agresiune neprovocată – nimic altceva decât un război – împotriva vecinului său, Ucraina.

Noi ne alegem cuvintele cu atenție aici, pentru că nu credem că poporul rus are un rol în asta agresiune”, se arată într-o scrisoare.

Invazia va păta reputația internațională a statului rus pentru decenii

Există întotdeauna o modalitate pașnică de a rezolva disputele, arată laureații Premiului Nobel, care transmit că invazia rusă încalcă flagrant Carta Națiunilor Unite și ignoră Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a obligat Rusia și alții să respecte suveranitatea, independența și existența frontierelor Ucrainei.

Invazia rusă va păta reputația internațională a statului rus pentru deceniile care vor urma, mai spun semnatarii scrisorii.

”Va pune bariere în calea economiei sale și îi va provoca dificultăți populației. Sancțiunile impuse vor restrânge ușurința de mișcare a talentaților și oamenilor harnici ruși din toată lumea. De ce să ridici acest gard între Rusia și lume acum?

Sute de soldați ucraineni, soldați ruși și civili ucraineni, inclusiv copii, au murit deja. Este atât de trist, atât de inutil. Facem apel ca guvernul rus să oprească invazia Ucrainei și să-și retragă forțele armate din Ucraina. Respectăm calmul și puterea poporului ucrainean. Suntem alături de ei! (…) Fie ca pacea să vină în această zonă din frumoasa noastră lume”, se mai arată în scrisoarea laureaților Nobel.

Citește scrisoarea integrală aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS