31.6 C
Craiova
vineri, 25 iulie, 2025
Știri de ultima orăPoliticaNationalChiulul în Parlament: senatorii cu cele mai multe absențe nemotivate în 2025

Chiulul în Parlament: senatorii cu cele mai multe absențe nemotivate în 2025

În doar cinci luni, opt senatori au adunat 13 absențe nemotivate. Cel mai absent dintre ei este un fost membru S.O.S. România, trecut la PSD. Sancțiunile există, dar sunt mai degrabă simbolice.

Senatul României a transmis, la solicitarea HotNews, situația oficială privind absențele nemotivate ale parlamentarilor în primele cinci luni din 2025. Rezultatul arată că opt senatori din 136 au lipsit nemotivat de la lucrările parlamentare, însumând 13 absențe. Deși legea permite sancționarea chiulului, doar nouă sancțiuni au fost efectiv aplicate.

Senatorul cu cele mai multe absențe a trecut de la S.O.S. România la PSD

Daniel Paul Romeo Gheorghe este liderul neoficial al senatorilor chiulangii, cu cinci absențe nemotivate: trei în martie și două în mai. Acesta a fost ales pe listele partidului S.O.S. România, condus de Diana Șoșoacă, dar a părăsit formațiunea în februarie, devenind ulterior afiliat grupului PSD din Senat, fără a fi membru de partid.

Conform normelor în vigoare, Daniel Gheorghe a fost sancționat în martie cu 3% din indemnizația brută (câte 1% pentru fiecare absență), iar în mai cu 10%, deoarece între timp legea s-a modificat: începând cu 2 aprilie 2025, pentru fiecare absență nemotivată se reține 5% din salariu.

Senatorul Novak Levente, două absențe și fonduri europene controversate

Un alt senator cu absențe multiple este Novak Levente, reprezentant UDMR și președinte executiv al filialei Mureș. Acesta a lipsit de două ori în martie, fiind sancționat cu 2% din indemnizație. Numele lui a mai apărut în presă în 2022, după ce o firmă înființată împreună cu fratele său a primit fonduri europene și de la Guvernul Ungariei pentru construirea unei pensiuni.

Șase senatori cu câte o absență

Alți șase senatori au fost notați cu o singură absență nemotivată în perioada ianuarie – mai:

  • Mariana-Vali Aldea (POT) – o absență în mai
  • Ionel Carp (ales S.O.S. România, acum afiliat PSD) – o absență în mai
  • Karoly Zsolt Csaszar (UDMR) – o absență în martie
  • Laszlo-Odon Fejer (UDMR) – o absență în martie
  • Liviu-Iulia Fodoca (ales POT, în prezent neafiliat) – o absență în mai
  • Paul Ciprian Pintea (POT) – o absență în mai.

Sancțiuni cu impact minim: maximum 5% din salariu

Din datele furnizate de Senatul României reiese că, deși există un mecanism legal de penalizare a absențelor nemotivate, sancțiunile aplicate au fost modeste și nu par să descurajeze chiulul.

Până la 2 aprilie 2025, fiecare absență nemotivată atrăgea o reținere de 1% din salariul brut. Ulterior, penalizarea a crescut la 5% per absență.

Salariul brut lunar al unui senator fără funcții de conducere este de 18.720 lei, ceea ce înseamnă un venit net de aproximativ 11.000 lei lunar. O absență nemotivată scade indemnizația cu 935 de lei brut, adică puțin peste 500 de lei net.

67 de deputați au chiulit nemotivat

La Camera Deputaților, situația este și mai gravă. Potrivit unei statistici separate, în aceeași perioadă au fost înregistrate 190 de absențe nemotivate comise de 67 de deputați.

Cu toate acestea, sancțiunile rămân formale, iar dezbaterile privind prezența și responsabilitatea aleșilor reapar doar în preajma campaniilor electorale.

Citește și:

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS