17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCătălin Predoiu, despre aderarea României la spaţiul Schengen: „Procesul este ireversibil”

Cătălin Predoiu, despre aderarea României la spaţiul Schengen: „Procesul este ireversibil”

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a precizat că procesul prin care România a aderat la spaţiul Schengen terestru şi maritim este unul ireversibil.

„Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema. E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (…) Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquisul comunitar Schengen”, a declarat Predoiu, joi, potrivit stirileprotv.ro.

Întrebat când ar putea intra România în Schengen cu graniţele terestre, ministrul a precizat că nu se hazardează să indice o dată.

„E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start. Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen. În această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral”, a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria

El a punctat că România trebuie să poarte discuţii referitoare la spaţiul Schengen nu numai cu Austria, ci în plan multilateral, cu mai multe state, „pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul din vecinătatea Uniunii Europene, funcţionalitatea spaţiului Schengen”.

„Nu suntem noi de vină, dar suntem parte acum dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri şi am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă”, a spus Predoiu.

Citeşte şi: Cel mai activ vulcan din Islanda, sub atentă supraveghere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS