28.1 C
Craiova
duminică, 21 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalRomânia dă în judecată Austria la Curtea de Justiție UE din cauza blocadei Schengen

România dă în judecată Austria la Curtea de Justiție UE din cauza blocadei Schengen

România dă în judecată Austria la Curtea de Justiție UE, pentru votul repetat împotriva admiterii în Schengen, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB” a apreciat el.

Marcel Ciolacu a anunțat intenția de a chema în judecată Austria într-un interviu acordat jurnaliștilor publicației austriece Der Standard. Totuși, acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

„Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria se va opune și pe viitor la aderare.

Nu se poate pretinde securitate la nivel european și „în același timp să se refuze României un drept fundamental cum este aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

STANDARD: Cât de costisitor ar putea fi un proces pentru Austria?

Marcel Ciolacu: „Suficient de mult! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai grav este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că, în mod normal, statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația și-a depus cererea de aderare în urmă cu aproximativ patru, cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut să blocheze aderarea, dar noi nu am făcut asta.”

Premierul României respins acuzațiile Austriei legate de migrație

Premierul României respins acuzațiile Austriei legate de migrație: „Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer. Anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”.

„Ceea ce nu pot să accept este nici explicația că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de Președinție a Consiliului UE, susține acum aderarea României la spațiul Schengen și se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniștrilor de interne. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susțin, de asemenea, aderarea României.

De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, și anume că există o creștere a migrației prin România. Am introdus și noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuție. Cu toate acestea, dacă cancelarul Nehammer își va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare” a explicat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Două persoane rănite într-un accident pe DN 6

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS