26.7 C
Craiova
vineri, 21 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalMoţiune de cenzură împotriva ministrului Educaţiei

Moţiune de cenzură împotriva ministrului Educaţiei

Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, urmând ca votul final să fie dat în şedinţa de miercuri.

Această moțiune este dezbătută chiar în ziua în care începe examenul de Bacalaureat, cu proba la Limba și Literatura Română.
Moţiunea simplă este intitulată „Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor” şi a fost semnată de 52 de deputaţi USR.

Deputaţii USR au susţinut, în moţiune, că Sorin Cîmpeanu este singurul responsabil de „dezastrul învăţământului din România”.

„Sfârşitul de an şcolar este, pentru toţi cei implicaţi în învăţământ, momentul în care tragem linie în catalog. A venit clipa unui bilanţ serios pentru au sector care are acelaşi om la cârmă începând din decembrie 2020. Ministerul Educaţiei a fost condus neperturbat de Sorin Mihai Cîmpeanu. De aceea, domnia sa este singurul responsabil pentru dezastrul în care se afundă învăţământul din România. Nimic nu ne poate şterge din minte momentul în care, cu o indiferenţă asumată, Sorin Cîmpeanu declara public că învăţământul românesc a ajuns la ‘un minim istoric'”, se arată în moţiunea simplă.

Deputaţii USR susţin că Sorin Cîmpeanu „are corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului”.
În moţiune se arată că ministrul este corigent la alocarea bugetară, bugetul Educaţiei fiind la un minim istoric.

USR susţine că, în 2022, bugetul Educaţiei este 2,28% din PIB, aproape jumătate cât a promis Cîmpeanu în noiembrie 2021.

Ce cere USR

USR adresează, în moţiune, un apel către parlamentari ca, „transpartinic”, să participe la „construcţia unui sistem de învăţământ cu adevărat modern, cu şcoli în care elevii şi profesorii să vină cu plăcere”.

De asemenea, USR solicită Guvernului să ia măsuri reparatorii urgente şi anume: refacerea metodologiei de finanţare în aşa fel încât banii europeni să ajungă cu adevărat la comunităţile marginalizate, regândirea programului anunţat „Masă sănătoasă în şcoli” în aşa fel încât de masa caldă să beneficieze toţi preşcolarii şi elevii, nu doar cei de gimnaziu, mai cu seamă cei din şcolile din comunităţile defavorizate.

USR mai cere realizarea unor norme metodologice care să facă transportul elevilor între localitatea de domiciliu şi cea în care sunt şcolarizaţi cu adevărat gratuit, precum şi realizarea planurilor-cadru, care au ajuns să aibă vârste istorice, pe baze adaptate realităţii din 2022.

Totodată, grupul deputaţilor USR solicită, în moţiune, demiterea imediată a ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, susţinând că acesta este „cel care poartă responsabilitatea pentru dezastrul în care se afundă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS